AD:s beslut om vild strejk kommer först nästa vecka Runt 400 000 människor reser varje dag med pendeltåg i Stockholm. De drivs av MTR, och regionpolitiker och bolag är överens om att tågvärdar ska avvecklas ombord. Därmed blir föraren ensam anställd på tågen. Foto: Janerik Henriksson / TT

AD:s beslut om vild strejk kommer först nästa vecka

Vild strejk De som deltar i den vilda tågstrejken är stämda av MTR, som vill att de omedelbart går tillbaka till jobbet. Men domstolens beslut kommer först nästa vecka. "Stämningen var väntad", säger lokföraren Klara Pettersson.
19 apr 2023 | 10:49
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I går skickade MTR, via sin arbetsgivarorganisation Almega, in en stämning mot 73 lokförare till Arbetsdomstolen (AD). Orsaken är den vilda strejk som fortfarande pågår i Stockholm.

– Det var inte väntat att någon skulle gå oss till mötes just nu. Men vi har svetsats samman och stärkts och fått ett helt otroligt stöd från resenärerna, säger lokföraren Klara Pettersson.

Det handlar om missnöjet med att tågvärdar ersätts av kameror, som gör att lokförarna blir ensamma med resenärer ombord på tågen. Förarna anser att det både är en säkerhetsrisk, och risk i den egna arbetsmiljön.

I stämningen namnges 73 anställda vid bolaget, och MTR yrkar på böter på 6 000 kronor för var och en av dem. Dessutom vill bolaget att de anställda omedelbart återgår till arbetet. Strejken är tänkt att pågå fram till midnatt i dag, onsdag.

– Imorgon återgår vi till arbetet enligt plan för det har vi lovat våra resenärer, säger Klara Pettersson.

AD kommer först på tisdag att ha ett extra sammanträde, och efter det fatta beslut om MTR:s yrkande. Domstolen måste hinna delge samtliga på listan om stämningen.

Insamling har gett över en miljon kronor

Eftersom strejken är så kallad vild, det vill säga inte organiserad av ett fackförbund får de som deltar ingen ersättning. Vid en strejk beslutad av ett förbund får man vanligtvis pengar från förbundets strejkkassa.

Men de strejkande har en Swish-insamling, och enligt egna uppgifter har de nu fått in 1,3 miljoner kronor. Som främst ska gå till sådant som eventuella böter.

– Stämningen var väntad och därför har vi en strejkkassa. Det är bara synd att pengarna kommer gå till skurkar, säger Klara Pettersson.

Samtidigt som strejken pågår sitter parterna och förhandlar nytt kollektivavtal för spårtrafiken. Det nuvarande avtalet löper ut den 30 april.

19 apr 2023 | 10:49
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev