”Vi måste kunna få balans mellan arbetsliv och privatliv”

Avtal 2016 Den viktigaste frågan i avtalsrörelsen är det gränslösa arbetslivet. Det menar Sören Carlsson, ordförande för Unionenklubben på Volvo Personvagnar, denna veckas intervjuperson i vår serie om förväntningar på avtalsrörelsen.
”Vi måste kunna få balans mellan arbetsliv och privatliv”
Sören Carlsson, ordförande för Unionen-klubben på Volvo Personvagnar i Göteborg.
19 nov 2015 | 15:57
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Man måste orka med sitt liv, sitt arbetsliv och sitt privatliv. Du jobbar och jobbar: på bussen, hemma, på sandstranden på semestern. Det går inte om vi ska hålla fram till 65+.

Sören Carlsson är sedan sju år tillbaka ordförande för Unionenklubben på Volvo Personvagnar i Göteborg. Klubben har över 3 000 medlemmar och är en av de största Unionenklubbarna i landet. Han oroas av hur arbetslivet har utvecklats från en värld med stämpelklocka till ett samhälle där alla kan jobba dygnet runt.

– Alla chefer jobbar lika gränslöst så det blir samma bild därifrån. Men det är även enskilda medlemmar som blir ett hinder – det är roligt med allt jobb, men en dag blir det för mycket och du orkar inte mer. Ett ensamt träd påverkar hela skogen.

Han tror dock på en lösning, och att det är någonting som man måste tala om centralt för att den ska komma till stånd. Därför ska också frågan väga tungt i avtalsrörelsen, menar han.

Vilken blir den viktigaste frågan i avtalsrörelsen i stort?

– För Unionens del är det flexpension. Och även det handlar ju om arbetstid och arbetsmiljö. Du måste lätta lite på trycket innan om du ska orka springa längre.

Han vill inte gissa på hur den brustna LO-samordningen kommer att påverka avtalen som sluts nästa år. Volvo domineras av klubbarna för Unionen och IF Metall, som visserligen samarbetar i mycket, men just gällande avtal jobbar de separat. Någonting annat hinns inte med.

Vad ser du själv fram emot i avtalsrörelsen?

– Det här är ju den roligaste tiden man jobbar, det är nu de förtroendevalda kan prata ordentligt med medlemmarna och se vad de verkligen vill. Det är nu vi kan skapa förändring. Och förhoppningsvis förbättring, säger Sören Carlsson.

19 nov 2015 | 15:57

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev