”Det är troligt att det blir konflikter”

Avtal 2016 Avtalsrörelsen kommer präglas av ett antal svårlösta frågor, däribland industrimärkets roll och hur den påverkar kvinnolöner. Det menar Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket och tidigare ordförande i Vårdförbundet.
”Det är troligt att det blir konflikter”
Foto: Apoteket AB Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket.
26 nov 2015 | 14:18
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Även om man skulle kunna tro att det blir en enkel avtalsrörelse så finns det många frågor som hänger i luften och det finns ett stort missnöje.

Det säger Eva Fernvall, före detta ordförande i Vårdförbundet och vice ordförande i TCO, och sedan 2005 kommunikationsdirektör på Apoteket.

Vilka tror du blir de viktigaste frågorna i avtalsrörelsen?

– De hänger ihop med LO:s brist på samordning: Industrins roll i att sätta märket och kopplingen till kvinnofrågor. Sen är det också frågan om negativ ränta, främst från arbetsgivarnas sida.

Var tror du att de största konfliktriskerna finns?

– Det här är ju svårlösta frågor. Nästa år är det också många avtal som är ute samtidigt och att det blir någon konflikt, eller hot om konflikt, är troligt. Men det beror också på samhällsläget – vi har en ansträngd ekonomi bland annat beroende på flyktingmottagande, och det finns nog tankar om att ta ansvar för ekonomin i stort.

Tror du att frågan om statlig inblandning i lönebildningen är någonting som kommer att påverka avtalsrörelsen?

– Det hoppas jag inte! Min uppfattning är att lönebildning ska ske lokalt och individuellt. När man förväntar sig att staten ska gå in med lösningar fungerar det kanske tillfälligt, på lång sikt blir det mer problematiskt. Jag ser det som väldigt viktigt att värna det som är partsarbete i förhandling.

Vad är den viktigaste frågan för dig i avtalsrörelsen?

– Det är klart att problemen i offentlig sektor – brist på välutbildad personal inom skola, vård och omsorg – är någonting som påverkar oss allihop och är angeläget för alla.

26 nov 2015 | 14:18

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev