Världsdagen för anständigt arbete växer långsamt Världsdagen för anständigt arbete firades igår för åttonde gången.

Världsdagen för anständigt arbete växer långsamt

Arbetsvillkor Att alla fack kämpar för skäliga och värdiga arbetsvillkor är självklart. Men att fira världsdagen för anständigt arbete den 7 oktober är inte lika givet. Arbetsvärlden har tittat på hur årets dag togs upp av facken.
Gert Lundstedt
8 okt 2015 | 11:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Världsdagen för anständigt arbete har hittills inte riktigt uppmärksammats i Sverige säger flera fackliga företrädare Arbetsvärlden pratar med. Men nu börjar aktiviteterna rulla igång.
Idén till World Day for Decent Work, som dagen officiellt heter, kom från Guy Ryder, då generalsekreterare för Världsfacket (IFS) och idag chef för ILO. Första gången Världsdagen firades var 2008, och närmare bestämt den 7 oktober alltså.
Men att dagen hittills inte riktigt hittat in på den fackliga agendan står klart när Arbetsvärlden mejlar följande fråga till samtliga TCO- och LO-förbund och Saco centralt: planerar ni något arrangemang den 7 oktober?
Flera fack svarar att värdiga arbetsvillkor är något de jobbar med jämt, medan några har skrivit upprop och debattartiklar. Men det förekommer även ett exempel på ”långbord om internationellt arbete”, liksom kampanjer på sociala medier.
Sammantagen blir ändå bilden att den fackliga medvetenheten om dagen nu ökar. Kanske har den i år fått draghjälp av att FN precis antog en ny agenda för hållbar utveckling, Agenda 2030, där ett av målen siktar in sig på just anständiga arbetsvillkor.

Arenabyggenas arbetsvillkor lyftes

Så vad för arrangemang ordnades då? Union to Union, TCO-LO-Sacos samarbetsorgan för internationellt fackligt utvecklingsarbete, uppmärksammade världsdagen med ett lunchseminarium om usla arbetsvillkor vid arenabyggen i allmänhet, och i synnerhet de skandalösa förhållandena i Qatar inför fotbolls-VM 2022. En miljon migrantarbetare har lockats till byggen i Qatar på falska premisser och 4 000 av dem förväntas dö i arbetsplatsolyckor.

Unionen genomförde en drive på sociala medier om det europeiska medborgarinitiativet Fair Transport Europe som sedan några veckor samlar in namnunderskrifter mot social dumpning inom transportsektorn.
– Vi twittrade extra mycket om kampanjen och syntes på Facebook. Folk vill resa schyst, menar Unionens internationella chef Magnus Kjellsson.
– Den 7 oktober växer helt klart och tar mer plats.

”Sverige är internationellt engagerat”

Något Karl-Henrik Rosberg på IF Metall i Göteborg håller med om.
– Två klubbar ordnade evenemang på sina arbetsplatser. Det ena ett långbord vid lunch med internationellt fackligt material. Det andra ett seminarium om hur man samarbetar om bra arbetsvillkor vid företag som har produktion i flera EU-länder.

IF Metall Göteborg har infobord om internationell facklig verksamhet. Foto: Karl-Henrik Rosberg

IF Metall Göteborg har infobord om internationell facklig verksamhet. Foto: Karl-Henrik Rosberg

Också Karl-Henrik Rosberg menar att Världsdagen för anständigt arbete nu börjat sätta sig.
– Sverige är internationellt engagerat. Det kanske tar några år för ett sådant här evenemang att komma in i systemet. Men nu har det gjort det.

Giriga företag i fokus

Kampanjens huvudkontor ligger i Bryssel. I ett pressmeddelande skriver IFS:s generalsekreterare Sharan Burrow att årets kampanjfokus är att göra slut på bolagsgirigheten, eliminera farliga jobb och göra riktiga jobb av den informella sektorn.
Gemma Swart, ansvarig kontaktperson, skriver i ett mejlsvar dagen innan världsdagen att ”mycket är planerat”. Sammantaget blev 157 arrangemang i 52 länder inrapporterade till kampanjsajten.
– Bryssel kommer att stanna på grund av en jättelik strejk som de belgiska facken utlyst mot åtstramningar och för anständigare arbetsvillkor.
Något annat speciellt arrangemang du vill nämna?
– Många. Men att Ecuador är tillbaka igen efter två års frånvaro är roligt. Liksom en nationell mobilisering i Ryssland.
Vad gör facken i Ecuador?
– En radiodebatt om behovet av ett nationellt program för anständiga arbeten i spåren av den ekonomiska krisen.

Gert Lundstedt

/ Kontakta skribenten

8 okt 2015 | 11:55

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev