Vad händer nu?
LO:s vice ordförande Tobias Baudin, TCO:s ordförande Eva Nordmark och Saco:s ordförande Göran Arrius listar alla höjt tak i a-kassan som den mest akuta arbetsmarknadsfrågan just nu.

Vad händer nu?

Arbetsmarknad Extra val är aviserat och alliansens budget kommer att råda, åtminstone fram till i mars. Arbetsvärlden har pratat med TCO:s Eva Nordmark, LO:s Tobias Baudin och Saco:s Göran Arrius om hur det påverkar läget på arbetsmarknaden.
Karin Bromander och Ewa Persson
4 dec 2014
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi kommer att jobba med att söka stöd för höjt tak i a-kassan och för en tredje pappamånad, samma frågor som vi arbetade för under valrörelsen inför höstens val. Sittande regering hade ju med förslag om detta i budgeten, men nu har frågorna fallit, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Även Göran Arrius, ordförande Saco, har ett direkt svar på frågan om vilken omedelbar konsekvens på arbetsmarknaden som är allvarligast:
– Det är att man inte kommer att höja a-kassan just nu. A-kassan håller på att bli ett försörjningsstöd och tanken med en inkomstrelaterad försäkring omfattar väldigt få.

– Vi är överens med TCO och Saco om att den viktigaste frågan på arbetsmarknadsområdet är att höja taket i a-kassan, det är viktigt för hela den svenska modellen. Det kommer inte att ske nu och det är mycket olyckligt, säger Tobias Baudin, vice ordförande LO.

”Sverige behöver stabilitet och långsiktighet”

Efterlyser blocköverskridande överenskommelser

Samtliga centralorganisationer understryker också att de efterfrågar blocköverskridande lösningar på en rad områden.
– Jag är oroad över att den fortsatta blockpolitiken gör läget ännu mer låst, också med tanke på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu sagt att de kommer att gå till val tillsammans. Sverige behöver stabilitet och långsiktighet. Även parterna behöver veta grundförutsättningarna för en stabil arbetsmarknad. Nu råder oklarhet, säger Eva Nordmark, TCO.

– Vi kan inte komma i ett läge att politiken styrs av Sverigedemokraterna. Partierna måste fundera över om man kan sätta sig ner och samtala om viktiga frågor som skatter, arbetslösheten, försvaret och infrastruktur, säger Göran Arrius, Saco.

Göran Arrius ser att den nuvarande situationen kan öppna för nya möjligheter, men föredrar ändå stabilitet.
– Med en svag regering finns möjligheter för organisationer som TCO och Saco att driva sina frågor. Men för min del är det viktigare just nu med en stabil politisk styrning, säger han.

”Det är helt oacceptabelt. SD är ett rasistiskt parti, sprunget ur en fascistisk tradition. Det är inte värdigt att de ska få någon makt över huvud taget”

Även LO efterlyser fler överenskommelser över blockgränserna.
– Vi har hela tiden välkomnat blocköverskridande överenskommelser för att kunna hålla ute Sverigedemokraterna. Men det går inte för statsministern att förhandla om förhandlingsbordet på andra sidan är tomt, säger Tobias Baudin.

Han skräder inte orden i sin oro över den maktposition som Sverigedemokraterna nu har fått.
– SD har sagt att det inte kommer att stödja någon som inte dansar efter deras pipa. Det är helt oacceptabelt. SD är ett rasistiskt parti, sprunget ur en fascistisk tradition. Det är inte värdigt att de ska få någon makt över huvud taget.

Karin Bromander och Ewa Persson

/ Kontakta skribenten

4 dec 2014

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Per-Erik Öst 7 dec 2014:

    Kan inte TCOgå ut och kontra mot partiernas ständiga prat om vad som är bäst för Sverige. Jag menar att 8 partier kan inte var för sig säga att vi vet vad som är bäst för Sverige. Minst ett parti måste ha fel……… svenska folket är inte dumma. Någon måste belysa detta, varför inte TCO. Annars blir debatten en teater enligt min mening.
    Vill vi ha tävling på arbetsmarknaden får vi utslagning och sjukdommar. Vi tänker bara på döda ting, jag trodde människan var en intelligent varelse, jag börjar undra.
    Våga stå upp för bra arbetsmiljö och hårda sanktioner mot dålig är vad jag önskar.
    Per-Erik Öst

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar