Klarnas nya fackklubb: ”Nu får vi komma in på huvudkontoret” Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm, där de anställda nu har kollektivavtal. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Klarnas nya fackklubb: ”Nu får vi komma in på huvudkontoret”

Klarna I dag hålls det allra första fackliga årsmötet på Klarna, med kollektivavtal. – Nu får vi komma in, inomhus, för att värva medlemmar, säger Jon-Artur Maddock-Holte som ställer upp till val som ordförande.
14 feb 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sent en fredagskväll i början av november stod det klart att Klarna tecknar kollektivavtal, efter år av kamp från anställda och fackliga. Unionen, som var det stora fackförbundet på arbetsplatsen, hade varslat om strejk för att få till ett avtal.

Men bolaget ville inte ha ett kollektivavtal med just Unionen. I stället blev de fackliga motparterna Finansförbundet, Sveriges ingenjörer och Akavia.

Och från fackligt håll fanns farhågan att luften skulle gå ur de cirka 700 anställda som var medlemmar i Unionen.

Han vill bli klubbordförande

Men i dag, på alla hjärtans dag 2024, bildas formellt en ny fackklubb på Klarna. Fast i Finansförbundets regi. En klubb är den fackliga verksamheten på arbetsplatsen, där förhandlingar sköts och där det finns en styrelse med olika roller och ansvar.

En som kandiderar till posten som ordförande är Jon-Artur Maddock-Holte, som också satt i Unionens styrelse på Klarna. Han säger själv att han aldrig oroade sig över att tappa medlemmar när Unionen-klubben försvann.

Striden om kollektivavtal på Klarna

Fackliga och anställda kämpade i år för att få till ett kollektivavtal på Klarna. I början av november stod det klart att bolaget tecknar ett sådant, men inte med Unionen som var den stora klubben på arbetsplatsen. I stället vill Klarna gå med i Bankinstitutets arbetsgivarorganisation (BAO) och de fackliga motparterna blev i stället Akavia, Finansförbundet och Sveriges ingenjörer.

+ Expandera

– Nej, inte direkt. Det är många som vill engagera sig och förbättra arbetsmiljön på Klarna.

Finansförbundet har enligt honom cirka 5-600 medlemmar idag, vilket är runt hundra färre än när det var en Unionen-klubb.

Enligt Jon-Artur Maddock-Holte är medlemmarna både från Unionen, andra förbund och människor som inte varit med i ett fackförbund tidigare.

Har något förändrats sedan kollektivavtalet skrevs under första januari?

– Det har skett en organisatoriska förändringar. Klarna har startat upp en grupp för att implementera kollektivavtalet, och troligtvis börjar man förhandla med oss när vi bildar klubb nu. Vi får också komma in, alltså inomhus, för att värva medlemmar.

Hur är stämningen?

– Ganska bra. Det var mycket starka känslor i höstas. Men det bästa är att vi fick fram en diskussion om vad vi vill ska hända. Och att det finns möjligheter att förbättra. Vi har gått från att vara polariserade till att prata om våra övertygelser. Vi får känna oss fram för att se hur vi ska komma i mål.

Vad är målet?
– Att kunna ha ett bra arbetsliv på Klarna. Att inte känna sig stressad eller oroad på sin arbetsplats.

Vilken är den viktigaste frågan?

– Det första vi behöver göra är att skapa kanal med företagsledning och HR för att ta upp frågor. Men också, nu när vi får en styrelse på plats, att prata med medlemmarna om vad de tycker är viktigt.

Enligt Jon-Artur Maddock-Holte har 6-7 personer kandiderat till styrelsen. De kommer att fördela olika roller när styrelsen är klar.

14 feb 2024 | 06:30
Om skribenten
Sandra Lund är reporter som jobbat med arbetsmarknadsjournalistik i över 15 år.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev