Kina är världens näst största ekonomi och spås få en allt mer framträdande roll på världsscenen i takt med att ekonomin ställer om från produktion till att drivas av innovation och utveckling. Också det faktum att USA lämnar Parisavtalet mot klimatförändringar är någonting som öppnar för Kina att ta på sig en mer tongivande roll. I början av juni bekräftade Kina tillsammans med EU att man står fast vid klimatavtalet.
Det är också miljön som står i centrum när statsminister Stefan Löfven den 26–28 juni tillsammans med flera statsråd och en näringslivsdelegation besöker Kina och träffar landets premiärminister Li Keqiang.
Fokus ligger på grön innovation och hållbarhet, frågor av stor vikt för landet med världens största befolkning – ett land som brottas med miljöproblemen som en snabb industrialisering skapat, från förgiftade floder till smog i miljonstäderna.
Men fortfarande finns betydande aber vad gäller mänskliga rättigheter i Mittens rike. Fria fackföreningar är i lag förbjudna.
Jag tycker att man kan prata relativt öppet om de här frågorna
Det är någonting som Magnus Kjellsson, internationell chef på Sveriges största fackförbund Unionen, tror kan ändras över tid när Kina väl får upp ögonen för konkurrensfördelarna med socialt ansvarstagande.
![](https://www.arbetsvarlden.se/wp-content/uploads/2017/06/magnuskjellsson-300x225.jpg)
Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen. Foto: Privat
– De här fördelarna är okontroversiella ur facklig synpunkt men det är viktigt att perspektivet lyfts, säger Magnus Kjellsson till Arbetsvärlden över telefon från Peking.
Under morgondagen, alltså på tisdag, besöker han staden Shenzhen, en av landets största och ekonomiskt mest välmående städer – belägen i Guangong i sydöstra Kina. Där ska han också lyfta fördelarna med den svenska partsmodellen och social dialog.
Konkurrensfördelar kan vara nyckeln
Ett sätt att få Kina att lyssna tror han kan vara att visa upp lösningar på den höga personalomsättningen som finns i landet – ett problem som blir mer kännbart för ekonomin i takt med att den blir mer kvalificerad och behöver behålla kompetens. En nödvändighet för att kunna stärka innovationskraften och konkurrera på den globala arenan.
– Den vinkeln in tror jag är väldigt bra i det här när man pratar med kinesiska företrädare – hur man kan stärka de här frågorna, säger Magnus Kjellsson.
På lång sikt är jag hoppfull Det finns bekymmer och utmaningar.
Kina har en lång väg att gå men Magnus Kjellsson berättar att han ser positiva tendenser.
– Jag tycker att man kan prata relativt öppet om de här frågorna och jag tycker det är viktigt att man gör det. Man kan göra mycket genom att leda med gott exempel, att utveckla en bra social dialog på företaget – en fungerande modell som leder till mer innovation och ett bättre klimat på arbetsplatsen, säger Magnus Kjellsson.
Här menar han också att svenska företag har en roll att spela, inte minst genom att ställa krav på underleverantörerna.
– Vad gäller svenska företag så är det främst underleverantörssidan där vi ser ett behov av att bli ännu duktigare och att man tar fram strategier.
– På lång sikt är jag hoppfull. Det finns bekymmer och utmaningar. Men intresset för de här frågorna är växande i Kina.