Stefan Löfven vid rodret för global ILO-kommission Statsminister Stefan Löfven delar ordförandeposten med Mauritius president.

Stefan Löfven vid rodret för global ILO-kommission

Framtidens arbete En ny, global ILO-kommission som ska tackla arbetsvärldens stora framtidsutmaningar lanserades på måndagen. På de två ordförandeposterna återfinns statsminister Stefan Löfven och Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim.
22 aug 2017 | 09:09
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Framtiden formas genom de beslut vi tar, var Stefan Löfvens budskap när han talade under lanseringen av den nya globala kommissionen i Genève.

Kommissionen lanseras av Internationella arbetsorganisationen (ILO), FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, och är del av ILO:s initiativ ”Future of Work”. Den ska bland annat diskutera hur meningsfulla jobb med bra villkor för arbetstagarna kan skapas i framtiden – och hur globaliseringens frukter kan komma fler till del.

Vi hade inte hört något om det här. Men det var en väldigt positiv nyhet.

Utmaningarna som kommissionen, med ett 20-tal experter från olika delar av världen, ska arbeta med är flera. Digitaliseringen och robotiseringen. Klimatförändringar och demografiska omvälvningar. I juni 2019, då ILO fyller 100 år, ska kommissionen lämna en rapport till ILO:s medlemsstater. Den nya kommissionen är del av flera initiativ som sjösätts fram till 100-årsjubileet med syfte att framtidssäkra organisationens verksamhet.

Anna Gustafsson, TCO.

Anna Gustafsson, internationell sekreterare på TCO, berättar att lanseringen av kommissionen kom som en överraskning.

– Vi hade inte hört något om det här. Men det var en väldigt positiv nyhet. Det här går ju också hand i hand med Stefan Löfvens ”Global deal”-initiativ som mycket handlar om hur vi kan säkerställa att framtidens arbetsmarknad erbjuder goda, anständiga arbetsvillkor för en större andel av befolkningen, säger Anna Gustafsson till Arbetsvärlden.

Vi hoppas också att kommissionen fokuserar mycket på facklig organisering.

TCO välkomnar kommissionen – liksom att Stefan Löfven är en av dess ordförande och tar med sig sina kunskaper om den svenska modellen i arbetet.

– Vi hoppas också att kommissionen fokuserar mycket på facklig organisering. Vi ser att det ur många aspekter går bättre för länder där facklig organisering är stark.

Anna Gustafsson menar också att det var viktigt att Stefan Löfven betonade just att framtiden avgörs av våra beslut, och att det inte är en utveckling som obönhörligt kommer över oss.

Kommer kommissionen lyckas åstadkomma någonting?

– Ja, det tror jag. Men jag tror det är viktigt att det inte resulterar i en slags vägledande principer som alla kan skriva under på men som inte på något sätt förpliktigar. En förhoppning är att de kommer med konkreta förslag som kan appliceras praktiskt, säger Anna Gustafsson.

Ett skifte i diskussionerna

LO:s internationella sekreterare Oscar Enerot berättar för Arbetsvärlden att han hade hört talas om kommissionens framtidsarbete på ILO:s arbetskonferens i somras men mer än så visste han inte.

Oscar Eneroth, LO.

– Från LO:s sida är vi väldigt positiva. Frågeställningarna är rätt och riktiga och vi är väldigt nöjda med att Sveriges statsminister axlar även det här ansvaret och inte nöjer sig med ”Global deal”. Han visar att han är en bra ledare när det gäller internationellt arbete, säger Oscar Enerot.

Också från LO:s sida uttrycker man uppskattning för den kraftfulla retoriken om att framtiden är vår att forma.

– Det är ett litet skifte i diskussionerna om digitaliseringen, säger Oscar Enerot.

Vi är uppriktigt oroliga för att strömningarna i Europa får en protektionistisk baksida

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Almega, kommenterar att det finns ett vällovligt syfte med kommissionens arbete men att det är viktigt att man slår vakt mot protektionism.

– Det är nog en av de viktigaste frågorna för kommissionen. Vi är uppriktigt oroliga för att strömningarna i Europa får en protektionistisk baksida, säger Ulf Lindberg till Arbetsvärlden.

Svenskt Näringsliv har avböjt att kommentera kommissionen i ett så tidigt skede. Arbetsvärlden har också sökt Saco för en kommentar.

22 aug 2017 | 09:09

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev