Topplista: Arbetsgivarnas röster i media 2019 Från vänster: Karin Johansson, vd Svensk Handel, Mattias Bergman, vd Bil Sweden, Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv. Foto: Pressbild/TT

Topplista: Arbetsgivarnas röster i media 2019

Arbetsgivar- och branschorganisationer Arbetsvärlden har för första gången tittat på mediegenomslaget för företrädare för Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationer.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är nye vice vd och förhandlingschef på Svenskt Näringsliv, Mattias Dahl, som kommer på första plats och syns mest i riksmedia under 2019. Under första halvan av året var han vd på Transportföretagen. Han har varit i mediefokus både i hamnkonflikten och nu under parternas las-förhandlingar och den pågående avtalsrörelsen.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel, den största medlemsorganisationen i Svenskt Näringsliv, syns näst mest i media 2019.

Ett draglok är organisationens månatliga ”Framtidsindikator” som mäter framtidsförväntningar hos svenska handelsföretag, statistik som flitigt citeras i media.

Svensk Handels rapport ”Läget i handeln” får också genomslag under sommaren 2019 och nyckeltal som att 30 000 jobb inom handeln beräknas försvinna om tio år uppmärksammas brett.

Topp 20

 1. Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och innan vd på Transportföretagen (244)
 2. Karin Johansson, vd Svensk handel (152)
 3. Mattias Bergman, vd Bil Sweden (129)
 4. Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv (91)
 5. Joakim Ärlund, förhandlingschef Sveriges Hamnar (64)
 6. Catharina Elmsäter Svärd, vd Sveriges Byggindustrier (59)
 7. Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv (48)
 8. Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna (38)
 9. Anders Weihe, förhandlingschef Teknikföretagen (35)
 10. Rikard Engström, vd Svensk sjöfart (33)
 11. Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen (31)
 12. Stefan Koskinen, vd Almega tjänsteföretagen (30)
 13. Jonas Siljhammar, vd VISITA (19)
 14. Anna-Karin Hatt, vd Lantbrukarnas riksförbund (18)
 15. Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen (16)
 16. Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna (15)
 17. Patrik Eidfelt, vd Kompetensföretagen (13)
 18. Per Ahl, vd SveMin (12)
 19. Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret (11)
 20. Ravindra Parasnis, vd Grafiska företagen (10)

Källorna i den här rankingen har valts ut på basis av räckvidd och relevans för det offentliga samtalet. Källorna är: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4

Vi har framför allt tittat på vd/förbundsdirektör och i somliga fall vice vd.

+ Expandera

Utöver att kommentera de här siffrorna diskuterar Karin Johansson också frågor som hur Brexit påverkar svensk handel, att lönerna ökat ”för snabbt” sedan finanskrisen, och att hot och våld mot butiksanställda ökar.

På tredjeplats i topplistan hamnar Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, som också har gott om ammunition i form av branschstatistik som media gärna tar del av, så som nyregistreringar av bilar och nybilsprognoser. Mattias Bergman kommenterar försäljningsökningen av elbilar på en annars backande bilmarknad liksom de nya miljöbonusarna som infördes vid årsskiftet. Dessutom får Mattias Bergman och Bil Sweden under 2019 Naturvårdsverket att backa angående huruvida nermalda bildelar som används för att täcka över stängda soptippar får räknas som materialåtervinning – det får de.

Den relativt nytillträdde vd:n för Svenskt Näringsliv, Jan Olof-Jacke, uppvaktas 2019 på sin 55-årsdag i Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten där han bland annat pratar om att han egentligen inte gillar uppmärksamheten.

Han intar en fjärdeplats i Arbetsvärldens topplista. Under 2019 leder han organisationen in i klimatfrågan när han klargör att Svenskt Näringsliv står bakom Parisavtalet, men att det inte räcker, och att man stödjer 1,5-procentsmålet. Jan-Olof Jacke ger sig också in i elförsörjningsfrågan genom näringslivsprojektet ”Kraftsamling elförsörjning” för att sätta press på regeringen att förebygga framtida elbrist, detta efter att elbolag larmat om stora brister i elnätet.

En annan som syns mycket i media är Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges Hamnar, som får många tillfällen att kommentera hamnkonflikten i Göteborg. Rapporteringen om hamnkonflikten placerar Joakim Ärlund på en femteplats i Arbetsvärldens topplista för 2019.

Hela listan: Arbetsgivarnas mediaprofiler 2019

Artikeln är rättad och uppdaterad under dagen.

Nyheter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar