TCO växer med 8 300 medlemmar – snart ikapp LO TCO-förbunden växer i antal medlemmar. Det beror bland annat på allt fler privatanställda tjänstemän går med i Unionen. Foto Fredrik Sandberg / TT

TCO växer med 8 300 medlemmar – snart ikapp LO

Medlemsstatistik. TCO växer i år igen. Den fackliga centralorganisationen är därmed på god väg att bli jämnstor med LO.
3 feb 2020 | 18:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Medlemstalet för TCO ökade 2019 med 8 298 medlemmar och uppgick vid årsskiftet till 1 417 889 personer.

– Att tjänstemännen blir fler stärker vårt inflytande och det ger oss bättre förutsättningar att påverka samhällsutvecklingen. Men det för också med sig ett ökat ansvar. Vår uppgift blir att än tydligare peka ut vilken slags arbetsmarknadspolitik som dagens arbetsmarknad kräver, säger Therese Svanström, TCO-ordförande, i ett pressmeddelande.

Unionen ökar starkt 2019

Bakom ökningen står bland annat TCO:s medlemsförbund Unionen, som vuxit med 15 000 yrkesverksamma medlemmar under 2019.

Den sammantagna ökningen innebär att TCO och LO i princip är jämnstora – sett till det totala antalet medlemmar.

LO redovisar i nuläget enbart antalet yrkesverksamma medlemmar, vilka uppgår till 1 222 830 personer vid årsskiftet, ett tapp med 9 985 medlemmar i jämförelse med i fjol. Det totala antalet medlemmar kommer att redovisas vid ett senare tillfälle, men fjolårets siffra uppgick till 1 423 027 medlemmar.

Vårt stora bekymmer är att vi tappar fler medlemmar än vi värvar

– Vårt stora bekymmer är att vi tappar fler medlemmar än vi värvar. Snart har vi kongress och förslag på hur vi ska utveckla vårt medlemskap tas upp i flera motioner, säger Jonas Ivman, ombudsman och ansvarig för LO:s samordning av medlemsvärvning och organiseringsfrågor.

Fler yrkesverksamma i LO

Sett till antalet yrkesaktiva medlemmar har LO fortsatt ett stort försprång, då TCO:s siffra uppgår till 1 109 766 personer, vilket är en ökning med 12 351 i jämförelse med ifjol.

Anders Kjellberg, professor vid sociologiska institutionen i Lund som forskar om facklig organisationsgrad, ser inte att förändringen vad gäller centralorganisationernas storleksförhållande har någon större betydelse annat än symbolisk.

– Den får inte någon jättestor betydelse om man jämför med andra länder. I Sverige samarbetar centralorganisationerna i hög utsträckning med varandra och har liknande synpunkter. TCO och Saco är partipolitiskt fristående så det råder inte någon politisk konkurrens med LO och även om medlemskonkurrensen finns inom vissa grupper så är den relativt sett låg.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev