Topplista: De är fackens mediestjärnor 2019 Från vänster: Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Johan Lindholm, Byggnads, Tobias Baudin, Kommunal, Åsa Fahlén, LR. Foto: Pontus Lundahl/TT, Terese Perman, Fredrik Sandberg/TT, Elisabeth Ohlson Wallin/LR

Topplista: De är fackens mediestjärnor 2019

Facket i media Arbetsvärlden har för andra året i rad tagit fram en unik lista som visar vilka fackföreträdare som hördes mest i media. Denna gång har vi använt ett ännu snävare källurval för att ge en bättre bild av synligheten i stora medier där samhällsdebatten förs.
13 mar 2020 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, som lämnar sitt uppdrag i sommar och säger till DN att han längtar till den ”stora okändheten”, figurerar under 2019 i fler pressklipp i storstadspressen än det finns dagar på året.

Han toppar liksom förra året Arbetsvärldens lista över fackföreträdarna med störst genomslag i media.

Topp 20

  1. Karl-Petter Thorwaldsson, LO (709)
  2. Tobias Baudin, Kommunal (281)
  3. Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund (277)
  4. Johan Lindholm, Byggnads (194)
  5. Eva Nordmark*, TCO (188)
  6. Marie Nilsson, IF Metall (138)
  7. Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet (138)
  8. Torbjörn Johansson, LO (94)
  9. Lena Nitz, Polisförbundet (88)
  10. Martin Linder, Unionen (77)
  11. Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet (70)
  12. Sineva Ribeiro, Vårdförbundet (67)
  13. Therese Guovelin, LO (62)
  14. Rawaz Nermany, Sveriges Pilotförening (60)
  15. Valle Karlsson, Seko (56)
  16. Susanna Gideonsson, Handels (52)
  17. Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR (51)
  18. Andreas Miller, Ledarna (49)
  19. Anders Johansson, Forena (49)
  20. Erik Helgesson, styrelseledamot Hamnarbetarförbundet (46)

Källorna i den här rankingen har valts ut på basis av räckvidd och relevans för det offentliga samtalet. Källorna är: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4. Notera att rankingen inte kan jämföras med förra årets lista eftersom källurvalet är snävare i år.

I vår topplista har vi framför allt tittat på förbundsordföranden och i vissa fall har vi även tagit med vice ordförande och framträdande tjänstemannaroller så som samhällspolitisk chef, chefsekonom, avtalssekreterare. Organisationerna ser olika ut, exempelvis har Hamnarbetarförbundets styrelseledamot Erik Helgesson fungerat som en talesperson i media och han kvalar in på vår lista.

*Eva Nordmark blev under 2019 ny arbetsmarknadsminister och vi har inte inkluderat framträdanden i media som gjorts i ministerrollen.

+ Expandera

Flera frågor hade han förmodligen sluppit, så som LO:s splittring inför avtalsrörelsen efter att Kommunal och Pappers ställer sig utanför LO:s samordning, de stormiga Las-förhandlingarna där bara åtta förbund sluter upp, och SD:s stigande opinionssiffror under vintern.

Karl-Petter Thorwaldsson syns även i bostadsdebatten där han förespråkar ett statligt byggbolag för ökad konkurrens, eller, som han citeras i Aftonbladet: ”För i helvete, man kan ju inte bara bygga för folk som har pengar”.

Lika hård är han i sin kritik mot EU-kommissionens plan på minimilöner i EU. I Dagens Industri kallar han förslaget för korkat: ”Man kan inte sabba den enda välfungerande marknaden i Europa för att lösa någon annans problem, det vore rent utav korkat”.

Inte oväntat får också nyheten att han kommer avgå efter åtta år på ordförandeposten stort genomslag i media.

Vi har inte förtroende för LO-ledningen i den här frågan

På andraplats i Arbetsvärldens lista finns Tobias Baudin, ordförande för Kommunal. Han är en av de skarpaste kritikerna mot LO-ledningens sätt att förhandla om las och lämnar med sitt förbund förhandlingsbordet i december 2019.

– Vi har inte förtroende för LO-ledningen i den här frågan, säger Tobias Baudin till Aftonbladet i december.

Om inte parterna enas om förändringar av lagen om anställningstrygghet, las, kommer politikerna i stället göra det, vilkets utfästs i Januariavtalet mellan S, MP, C och L. Trots det planerar Kommunal, Seko, Byggnads, Målarna och Fastighets, som representerar en majoritet av de 300 kongressombuden på LO-kongressen i juni, att lägga motioner om att stoppa de pågående las-förhandlingarna och göra en omstart där flera punkter i las fredas, exempelvis kravet på ”saklig grund” vid uppsägning.

På kongressen kommer även en ny LO-ordförande att utses när Karl-Petter Thorwaldsson kliver ner. Här har Tobias Baudin blivit omdiskuterad i media som en möjlig efterträdare. Till Aftonbladet meddelar han dock i november att det inte är aktuellt, om än tidningen citerar fackkällor som säger att han kommer utsättas för övertalningsförsök.

På tredje plats i Arbetsvärldens topplista hamnar Åsa Fahlén, ordförande för Saco-förbundet Lärarnas riksförbund, som också leder sitt förbund ut ur de pågående las-förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

– Vi tycker att det här har tagit en vändning som vi inte kan stå bakom, det är alldeles för stora nackdelar för våra medlemmar, säger Åsa Fahlén till Svenska Dagbladet i december, och pekar på att omställningsavtalen inte är tillräckligt attraktiva för de legitimerade lärare som är medlemmar i förbundet.

Vi skulle vilja att det fanns en koppling mellan betygen och resultaten på nationella provet

Åsa Fahlén kommenterar också lärarbristen i landet, skillnaderna mellan skolor, betygsinflation och betygsreform. I artiklar i GT om glädjebetyg på elitskolor, där lärare uppger sig ge efter för påtryckningar från mäktiga föräldrar, efterlyser hon bättring:

– Vi skulle vilja att det fanns en koppling mellan betygen och resultaten på nationella provet, säger Åsa Fahlén till GT i augusti.

Hela listan: Fackens mediaprofiler 2019

(Fotnot: All publicitet är nödvändigtvis inte bra publicitet. Det finns vissa fall där fackrepresentanter hamnat i blåsväder, exempelvis Unionens Henrik Ehrenberg och Elektrikerförbundets Jonas Wallin, som båda slutade under 2019 efter Aftonbladets granskningar av respektive förbund.)

13 mar 2020 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev