TCO: Saco har inte förstått Högre utbildning behövs i hela landet anser TCO. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX.

TCO: Saco har inte förstått

Högskoleutbildning Även de som bor på landsorten ska ha tillgång till högre utbildning. Det anser TCO som välkomnar ett förslag landsbygdskommittén. Rakt motsatt uppfattning har Saco som anser att det är fel väg att gå.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är den parlamentariska landsbygdskommittén som föreslår att högskolor och universitet får i uppdrag att öka tillgängligheten till högre utbildning.

Högskolorna är nationella resurser, men det finns en poäng i att de har en förankring i regionen och det näringsliv som finns där, säger TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom.

Det finns ingen motsättning mellan att vara ett ledande universitet med högkvalitativ forskning och samtidigt samarbeta i regionen där de finns. Det är viktigt både för att bredda rekryteringen och skapa samarbeten.

Förslag sedan tidigare

TCO har tidigare tagit fram ett förslag som går ut på att ge högskolorna nya resurser för att utbilda personer som varit ute i arbetslivet ett tag och behöver fylla på sina utbildningar. För några decennier sedan fanns det betydligt mer av det slaget av utbildningsinsatser, men numera har det blivit betydligt ovanligare, säger Samuel Engblom.

Lärosätena är mycket intresserade, de har redan en god kunskap om hur man ska utforma den här typen av utbildningar.

Rakt motsatt inställning har akademikerorganisationen Saco. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Saco:s ordförande Göran Arrius att de svenska högskolorna redan har en ”mycket hög tillgänglighet” och att det därför inte behövs fler lärosäten. Dessutom, anser Saco, skulle en ökad decentralisering ”försämra högskolekvaliteten ytterligare”.

”Vi säger inte att det ska bli fler högskolor, bara att de som redan finns ska bli mer tillgängliga”

Samuel Engblom menar att Saco inte har förstått vad det handlar om.

Vi säger inte att det ska bli fler högskolor, bara att de som redan finns ska bli mer tillgängliga, där undervisning på fler platser är ett sätt. Det har framförallt betydelse när folk är lite äldre och har familj, då är de inte längre så mobila. Och när det gäller kvaliteten förstår jag inte hur de tänker. Den avgörs ju av helt andra faktorer.

Remisstiden för utredningen gick ut i veckan. Avsikten är att den ska resultera i en proposition nästa vår.

Om skribenten
reporter

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Marie Frestadius 30 mar 2017:

    SACO har under många år haft en ambition att enbart en ”elit” ska kunna utbilda sig, då är det inte konstigt att de förespråkar ett fåtal lärosäten, de förstår inte TCOs tanke att desto fler som får möjlighet att utbilda sig, desto bättre kommer Sverige att kunna utvecklas och behålla sin kvalité på utbildning och forskning och framtida arbetsmarknad.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar