Det var först när Ylvar Emanuelsson hittade arbete på en psykiatrimottagning som han började trivas i sjuksköterskerollen. Innan dess hade han varit borta från yrket i många år. Som nyexaminerad sjuksköterska arbetade han först på en arbetsplats där han trivdes, men hamnade under sommarmånaderna på en avdelning som var så pressad att de som arbetade aldrig kände att de räckte till.
– Det var så ofantligt stressigt och ensamt. Du springer hit och dit och får aldrig ett helhetsgrepp av de människor du träffar. Efter det kände jag att jag inte kunde arbeta som sjuksköterska mer.
Till skillnad från där jag jobbat innan så fanns det tid att se till hela människan och att lära av varandra på arbetsplatsen.
Fem år senare, i början av 2015 hade han ett halvårs glapp mellan en avslutad kandidatexamen och ett masterprogram i antropologi. För att få en inkomst under tiden tog han jobb på beroendecentrum i Malmö. Men i stället för att plugga vidare blev han kvar.
– Jag skulle bara jobba lite kort, men sen föll jag för arbetsplatsen. Till skillnad från där jag jobbat innan så fanns det tid att se till hela människan och att lära av varandra på arbetsplatsen. Så vikariatet förlängdes och sen blev jag fast anställd där.
Studielön avgörande
Specialistsjuksköterskor är den grupp som det finns störst brist av i vården och med stora pensionsavgångar väntas det blir än värre. Betald specialistutbildning har funnits i flera landsting under ett antal år och med tiden har den kommit att infatta fler och fler specialiteter.
Satsningar på specialistutbildning för sjuksköterskor är den enda personalåtgärd som Vårdförbundet Skåne tycker att regionen faktiskt lyckas med. Regeringen har under flera år tillsammans med SKL skjutit till pengar för betalda specialistutbildningar. Totalt 300 miljoner av årets personalmiljarder är vikta åt detta.
För Ylvar Emanuelsson föddes tanken om att läsa till specialist efter att flera kollegor gjort samma sak.
– De kunde vissa saker lite djupare än vad jag tyckte att jag kunde. Bara möjligheten att få förkovra sig inom ett specialområde – det finns sällan så mycket tid till att lära sig nya saker på jobbet, det är för mycket som händer hela tiden.
Från årsskiftet har Region Skåne kollektivavtal med Vårdförbundet om undervisningsanställningar.
Från årsskiftet har Region Skåne kollektivavtal med Vårdförbundet om undervisningsanställningar. De sjuksköterskor som får tjänstledigt (på heltid eller deltid) från sina arbetsplatser för att läsa till specialister tar ut lön under studietiden, på en något lägre nivå: 19 000 kronor i månaden. Som färdiga specialister höjs sedan deras ordinarie lön med 2 500 kronor.
Ylvar Emanuelsson säger att studielönen var avgörande.
– Jag tror inte att det hade varit värt det för mig om jag varit tvungen att ta CSN-lån.
Många nyblivna specialister inom regionen har gått tillbaka till sin arbetsplats och fått i princip samma arbetsuppgifter som tidigare
Magisterutbildningen till psykiatrisköterska tar ett år. Efter det kommer Ylvar Emanuelsson att gå tillbaka till sin gamla arbetsplats. Då finns en liten oro att de kunskaper han nu får inte kommer att tas till vara. Många nyblivna specialister inom regionen har gått tillbaka till sin arbetsplats och fått i princip samma arbetsuppgifter som tidigare, bara med en ny titel.
– Jag tror att det kommer gå bra för mig, men cheferna erkänner att de tidigare varit väldigt dåliga på att tillvarata kunskapen. Om de nu har betalt ett helt års utbildning för mig är det ett sådant väldigt slöseri om jag inte kan praktisera det jag lärt mig.