I helgen kunde man i DN läsa om en fackförening som går under namnet SOKAF, ”Fackförbundet för dig som arbetare inom scen och kulturarbete”.
Enligt artikeln har föreningen 33 medlemmar som jobbar på olika strippklubbar. Deras engagemang för att gå ihop och teckna ett lokalt kollektivavtal med olika klubbar ska bottna i att få jobba natt, utan att bryta mot arbetstidslagen.
Har man ett kollektivavtal kan man avtala sig fram till att jobba mellan 00.00 och 05.00.
Ett annat alternativ är att söka dispens från Arbetsmiljöverket. Generellt är det nämligen förbjudet att jobba då.
Förbudet mot nattarbete
Förbudet mot arbete mellan midnatt och klockan fem på morgonen innebär att dygnsvilan måste börja senast vid midnatt. I princip är det ett nattarbetsförbud, men lagen medger att nattarbete utförs om det är nödvändigt med hänsyn till arbetets art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter.
Exempel på undantag är vissa arbeten inom processindustrier, sjukvård, kollektivtrafik, taxitrafik och restaurangbranschen.
Källa: Arbetsmiljöverket
Men Arbetsmiljöverket ser inte SOKAF som fackförening. Och vill därmed inte godkänna nattarbetet. Ärendet ska nu ligga hos tingsrätten för avgörande.
Det leder in på frågan vad en fackförening egentligen är?
Arbetsvärlden tog hjälp av Medlingsinstitutets chefsjurist, Per Ewaldsson som är den myndighet som håller koll på sådant som arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer.
Kan man bara bilda en fackförening?
– De lagbestämmelser som finns, återfinns i mbl. Där står egentligen bara att en arbetstagarorganisation, det vill säga en fackförening, är en sammanslutning av arbetstagare som ska ha antagit stadgar, och att syftet med föreningen ska vara att tillvarata arbetstagarnas intressen i förhållande till arbetsgivaren, säger Per Ewaldsson.
Enligt strippklubbsanställdas fackförbunds hemsida finns stadgar, men de är låsta och därmed inte offentliga. I övrigt länkar man till Alfa-kassan för frågor om a-kassa och har en längre text om statliga socialförsäkringar under rubriken ”trygghet och försäkringar”.
MI: ”Kollektivavtal inte särskilt reglerat”
Även regleringarna om vad som är ett kollektivavtal finns i mbl. Det ska bestå av ett skriftligt avtal mellan en arbetstagarorganisation och en arbetsgivarorganisation. Eller med en enskilda arbetstgivare.
Så en enskild arbetsgivare räcker?
– Ja, så inte heller detta är särskilt utförligt reglerat.
Då är det inte svårare än så?
– Nej, det finns inte mer att gå på vad lagen kräver för att vara en arbetstagarorganisation och vad som anses vara ett kollektivavtal.
Kan SOKAF komma med i er statistik om fackföreningar och liknande?
– Det är ju fråga som måste prövas rättsligt, vi är en förvaltningsmyndighet. Vi kan inte pröva frågor. Men när vi samlar in uppgifter bygger det inte på den här typen av föreningar. Om det här facket har vi ingen kunskap utöver vad som stått i en tidningsartikel. Vi går på mer etablerade uppgifter.