Spotify hade under närmare ett års tid anställda som antingen jobbade, eller hade beredskapstjänst, under natten. Något som Arbetsmiljöverket kritiserade, och före jul krävde myndigheten att bolaget skulle betala sanktionsavgift på över 350 000 kronor för att bolaget inte följt reglerna i arbetstidslagen.
Kollektivavtal eller dispens krävs
Nattarbete är nämligen inte tillåtet om det saknas kollektivavtal som reglerar det, eller om man inte har dispens från just Arbetsmiljöverket.
Spotify har inget kollektivavtal och har fått nej från Arbetsmiljöverket när bolaget ansökt om en sådan dispens.
Spotify överklagade Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten.
Nu har även domstolen kommit med sin dom, rapporterar Kollega. Rätten håller med Arbetsmiljöverket. Spotify anses inte bedriva en verksamhet som är så pass viktig för samhället att nattskift är nödvändigt.
Spotify: ”Vi är besvikna”
En talesperson för Spotify kommenterar domen i ett mejl till Kollega.
”Vi är besvikna på beslutet men har givetvis planerat för denna utkomst. Som en global ljud- och teknikplattform är beredskapstjänstgöring för våra ingenjörer avgörande för att säkerställa oavbruten tillgänglighet för miljontals kreatörer och lyssnare över hela världen. Vi kommer nu att analysera domen och därefter ta ställning till om vi ska överklaga och/eller flytta delar av beredskapstjänstgöringen till våra andra marknader.”
Ingen ny dialog med facket
– Ett kollektivavtal skulle lösa den frågan. Vi ser såklart ett värde för Spotify i att anställda ska kunna lösa problem som uppstår under natten och ser det som ett en utmärkt möjlighet för ett samarbete mellan företaget och anställda att tillsammans komma överens om villkoren för nattarbete, säger Jonas Sundberg, ordförande i Unionens fackklubb på Spotify till Kollega.
Han lägger till att bolaget dock inte visat något intresse för dialog i frågan, utan i stället vände sig till förvaltningsrätten för att få det prövat där.
Spotify har godkänt Arbetsmiljöverkets sanktionsavgift och uppger att den ska betalas.