Podcast: ”Starve the beast” och andra visioner om EU Foto: Anders Ljung

Podcast: ”Starve the beast” och andra visioner om EU

4 maj 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Veckans podcast gästas av Timbros vd Karin Svanborg Sjövall som talar om sin europavision och om regionalpolitik. I veckan kom EU-kommissionens förslag till långtidsbudget.

Karin sympatiserar med regeringens hållning att hålla nere Sveriges medlemsavgift. Man måste ”starve the beast”. Samuel Engblom menar i stället att man måste börja med att definiera vad unionen ska göra. Medan Karin Svanborg Sjövall finner meningen i gemenskapen i den inre marknaden, framhåller Britta Lejon den sociala dimensionen.

Samuel kommer på sig själv med att tycka att byggnaderna i Bryssel är för stora och byråkratin för ogenomtränglig men tolkar det som ett ålderstecken. Britta har istället blivit mer positiv till samarbetet genom åren.

Karin menar att det faktum att kommissionen föreslår beskattningsrätt för unionen är en bomb som helt riskerar ändra karaktären på unionen. Sitt kampanjande för ett ja till euron när det begav sig skulle hon inte upprepa idag.

Vad har partiledardebatter och hockey-vm gemensamt? Om det spanar Samuel Engblom.

Timbro vill öka det kommunala självstyret och skapa en lägre välfärdsnivå som ett minimum för att låta kommunerna bestämma mer själva. Samuels och Brittas ingång är att istället öka jämlikheten mellan servicen i kommunerna. Kommunerna är för små, menar Britta. Och Samuel spår en renässans för regionerna inom till exempel arbetsmarknadsfrågor och utbildning.

Britta tycker det var rätt att ställa in nobelpriset i litteratur. Resten av panelen tycker det var ett märkligt beslut. Vad har partiledardebatter och hockey-vm gemensamt? Om det spanar Samuel Engblom. Karin Svanborg Sjövall finner Babylons kapitalistiska institutioner inspirerande och är förvånad över motståndet mot att erkänna att något gott kan samexistera med islam. Britta Lejon tipsar om Linnea Axelssons Aednan, ett epos om två samiska familjer.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar