SSR planerar protest mot att parterna lämnas utanför AF-reformen Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, är kritisk till att reformen av den statliga arbetsmarknadspolitiken inte har remissbehandlats alls i sin helhet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

SSR planerar protest mot att parterna lämnas utanför AF-reformen

Arbetsmarknadspolitik Om några veckor ska remissvaren på en departementsskrivelse om några detaljer i AF-reformen vara insända till regeringen. Men Akademikerförbundet SSR planerar att lämna en diger lunta med synpunkter på hela reformen i stället, som protest mot att reformerna i den statliga arbetsmarknadspolitiken egentligen aldrig har gått på remiss.
28 okt 2021 | 14:46
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Även om Januariavtalet har fallit fortsätter reformeringen av Arbetsförmedlingen. I dagarna har Arbetsförmedlingen fått ett nytt uppdrag av regeringen att analysera ”vissa förutsättningar för matchningstjänsterna”, som det står i uppdraget.

Bakom den formuleringen döljer sig i själva verket ett uppdrag att lösa en rad problem i reformen som bland annat: hur ska man skapa ett likvärdigt utbud av matchningstjänster i hela landet, och hur ska man skapa rätt incitament i ersättningssystemet? Kärnfrågor i reformen, och frågor som har ställts under hela resan.

Arbetsförmedlingens analyser, ställningstaganden och beskrivningar av relevanta konsekvenser ska vara färdiga senast den 11 mars 2022, om mindre än ett halvår.

Utredning av helheten saknas

Men fortfarande saknas en riktig utredning av reformen som helhet. Akademikerförbundet SSR:s samhällspolitiska chef Ursula Berge konstaterar beskt att endast i ett tidigare fall har förslagen gått ut på en riktig remissrunda: den om kommunernas medverkan.

Det är som när hela huset behöver städas men arbetsmarknadsparterna bara får ta ställning till skurhinken.

– Vi har aldrig fått ta ställning till helheten, ännu mindre till finansieringsmodellen för KROM. Vi blev alla lite förvånade över att den senaste departementsskrivelsen inte handlar om reformen i helhet, utan om informationsflöden mellan aktörer och myndigheter, och en ny förmedlingstjänst. Det är som när hela huset behöver städas men arbetsmarknadsparterna bara får ta ställning till skurhinken.

Som bevis för det påståendet har Ursula Berge ”på skoj” gjort en lista över ett tiotal vitala dokument i reformeringen, allt ifrån Arbetsmarknadsutredningen – som kom före Januariavtalet och aldrig heller gick ut på någon remiss trots att den hade pågått i tre år – och fram till i dag.

”Det kommer i form av en propp”. Men den kan man ju inte remissa på!

Regeringens svar på frågan om när besked om reformen som helhet kommer är enligt Ursula Berge:

– Svaret från Roger Mörtvik (socialdemokratisk statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, reds anm) på detta är att det kommer att komma mer: ”Det kommer i form av en propp”. Men den kan man ju inte remissa på!

”Orimligt att detta är det enda”

Om några veckor ska remissvaret på departementsskrivelsen om informationsflödena mellan myndigheter och fristående aktörer. Under den här veckan har SSR haft workshop med alla medlemmar på Arbetsförmedlingen.

– Det är väl en lågoddsare att vi kommer skriva ganska tydligt i remissvaret att det är orimligt att detta är det enda vi får svara på, berättar Ursula Berge. Vi har för avsikt att svara på hela reformen.

Arbetsvärlden söker Roger Mörtvik för en kommentar.

28 okt 2021 | 14:46
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev