Alliansen ense om sänkt tak i a-kassan Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) under partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Foto: Sören Andersson / TT

Alliansen ense om sänkt tak i a-kassan

Skuggbudgetar 2018 Samtliga allianspartier vill se en sänkning av taket i a-kassan. SD föreslår åt andra hållet en takhöjning i nivå med LO:s krav, och går därmed längre än Vänsterpartiet.
10 okt 2017 | 05:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sedan regeringens höjning av ersättningsnivåerna i a-kassan för två år sedan har röster höjts om att taket nu både är för högt och för lågt. Även om inga förändringar av maxnivåerna annonserades i höstens budgetproposition, var frågan på tapeten under förhandlingarna. Vänsterpartiet gick ut och sa att a-kassetaket är en hjärtefråga för dem och att de vill se en höjning av maxdagsbeloppet från dagens 910 kronor till 1050. Även LO lyfte frågan i sina önskemål och krävde en ännu större höjning, till 1 262 kronor.

När taket höjdes 2015 var det för första gången på 13 år. Sedan dess får du ut 80 procent av din före detta lön under de första hundra dagarna som arbetslös, förutsatt att du tjänat högst 25 000 innan du förlorade jobbet. Den maximala ersättningen, taket, är nämligen 910 kronor om dagen.

LO, TCO, Saco tog emot höjningarna med glädje, men har fortsatt påpeka att de bara är ett steg på vägen för en bra försäkring.

Centern vill se högre tak

Höjningen skedde under stora protester från allianspartierna. Och nu, två år senare, kan vi i årets skuggbudgetar se att de är eniga i att sänka a-kassetaket, om än ej till nivåerna innan den senaste höjningen då maxdagsbeloppet låg på 680 kronor under de första hundra dagarna. Men de olika partierna ser något olika på utformningen av nya ersättningsnivåer.

Moderaterna och Liberalerna är ense i sina förslag: 760 kronor max under de första hundra dagarna, efter det 680 kronor. Kristdemokraterna föreslår samma summor, men vill se en längre period med högre ersättning: 760 kronor max under de första 300 dagarna och sedan 680 kronor.

Centerpartiet vill i stället se klart högre nivåer till en början: 800 kronor de hundra första dagarna, sedan en gradvis nedräkning till 650 kronor max från och med dag 301.

Totalt annorlunda ser det ut för Sverigedemokraterna. Partiet vill satsa stort på en takhöjning och föreslår en modell där den arbetssökande som mest kan få 1 200 per dag i hundra dagar, därefter 800. De är därmed det parti som lagt sig närmst de fackliga kraven. Partiet vill däremot, i likhet med Liberalerna, förstatliga a-kassan, tvärtemot fackens vilja. Centerpartiet och Kristdemokraterna vill göra a-kassan allmän och obligatorisk vilket i praktiken torde betyda förstatligande, medan Moderaterna inte tar ställning.

10 okt 2017 | 05:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Tobias 11 okt 2017:

    Ingenting nytt från borgerligt håll. Men frågan är; vem skall ha pengarna som man tar från a-kassan? detta är ju den yttersta försäkringen som finns i ett demokratiskt land. Eller man har kanske endast inbillat sig att det förhåller sig så?
    Under sin tid vid makten tog man skattebetalarnas pengar på liknande vis. Detta visade sig vara katastrofalt för sverige som land och för dem flesta medborgarna. Så hur kan man som borgerlig politiker stå för denna människosyn man har?

  2. Länkad till från jmm.nu - "SVERIGENYTT #4 - JMM" 5 apr 2018:
    […] Alliansen ense om sänkt tak i a-kassan […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev