Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse.
Godkänn
SD stödjer dagens Lex Laval-ändring Lagändringen gör att facket ska kunna kräva utstationeringsavtal när utstationerad arbetskraft används, till exempel vid byggen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

SD stödjer dagens Lex Laval-ändring

I dag onsdag röstar riksdagen om att ändra utstationeringsreglerna. Sverigedemokraterna kommer att stödja regeringens lagförslag, vilket ger det majoritet i riksdagen, rapporterar Arbetet.
14 dec 2016

Facken ska med den nya lagen kunna kräva att arbetsgivare med utstationerad arbetskraft från ett annat EU-land, tecknar ett utstationeringsavtal. Där ingår miniminivåer för arbetstid och lön i enlighet med utstationeringsdirektivet. Om arbetsgivaren inte tecknar ett sådant avtal tillåts facket vidta stridsåtgärder.

Lagen föreslås med anledning av att främst Byggnads upplevt problem med dubbla anställningskontrakt, det vill säga att företag visat upp ett anställningsavtal med kollektivavtalsliknande villkor för facket, men sedan haft ett annat avtal med den anställde, enligt Arbetet.

Allianspartierna motsätter sig lagändringen som är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2017.

Ämnen:
#lex laval
14 dec 2016
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.