Tankesmedjan Oikos invigde ”universalmaskin” Universalmaskineriet som ska lösa samhällsproblem är designat i Ungern och tillverkat i Polen. Obs! Satir. BIld: Speedy McVroom/Pixabay
Satir

Tankesmedjan Oikos invigde ”universalmaskin”

Satir I går torsdag demonstrerade den nystartade konservativa tankesmedjan Oikos sin så kallade universalmaskin, konstruerad för att lösa olika samhällsproblem.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Särskilt inbjudna gäster samlades i går eftermiddag i Högdalens industriområde i södra Stockholm. I luften låg förväntan. Strax efter klockan 15 kunde tankesmedjans grundare Mattias Karlsson (SD) avtäcka den skrymmande konstruktionen. Själva maskineriet, designat i Ungern och tillverkat i Polen, beskrivs av besökare på plats som ett rörsystem försett med en stor urtavla samt ett mänskligt öra. Dessutom ska universalmaskinen vara utrustad med ett parasoll i glada färger. På Karlssons uppmaning fick gästerna i uppgift att beskriva ett allvarligt samhällsproblem. Opinionsbildaren Ivar Arpi föreslog ”invandringen” och kunde sedan själv vittna om hur universalmaskinen fungerade i praktiken.

Mattias vankade av och an. Han funderade och funderade. Plötsligt fick han en snilleblixt och sprang fram till maskinen och drog i en stor spak, säger Ivar Arpi i en kommentar.

– Mattias vankade av och an. Han funderade och funderade. Plötsligt fick han en snilleblixt och sprang fram till maskinen och drog i en stor spak, säger Ivar Arpi i en kommentar.

Musik som av flera gäster beskrivits som ”psykedelisk” fyllde maskinhallen. Universalmaskinens parasoll fälldes upp och därefter ihop om vartannat. Ljuskällor och dioder blinkade intensivt.

– Redan efter några sekunder kunde Mattias utvinna tre droppar av en blandad mixtur ur Universalmaskinens kran och fånga upp dem i ett provrör, förklarar folklivsforskaren och författaren Dan Korn som ingår i tankesmedjan Oikos förtroenderåd.

Vittnen på plats beskriver att i samma stund som dropparna reagerade med luften hördes ett märkligt ljud och maskinhallen i Högdalen fylldes av ett vibrerande färgspel i regnbågens alla färger. Framför församlingen kunde Mattias Karlsson därefter presentera en lösning på det aktuella samhällsproblemet: En dunk bensin och en ask tändstickor.

De inbjudna gästerna kunde nicka instämmande åt varandra och artigt applådera den unika konstruktionen.

Under demonstrationen presenterades totalt tre olika samhällsproblem: förutom invandringen även menskonst och vänstervridningen av public service. I samtliga fall uppenbarade sig bensin och tändstickor som genom ett trollslag efter att innehållet i provröret reagerat med luften i rummet. De inbjudna gästerna kunde nicka instämmande åt varandra och artigt applådera den unika konstruktionen.

Eld och bensin kan ha en rad olika användningsområden i en modern parlamentarisk demokrati

Enligt Mattias Karlsson (SD) är det för tidigt att dra några slutsatser av Universalmaskinens resultat. Men han kunde, inför sina gäster, konstatera att ”eld och bensin kan ha en rad olika användningsområden i en modern parlamentarisk demokrati”. Universalmaskinen planeras att tas i bruk på måndag.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Ämnen:
#satir
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev