NKS blir världens första konsultcentrerade sjukhus Pressvisning av nya Karolinska sjukhuset som snart går in i full drift. Enligt En jobbig värld kommer vården inom fem år vara helt konsultcentrerad. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Satir NKS blir världens första konsultcentrerade sjukhus

Satir Konsulten hamnar i fokus på Nya Karolinska, rapporterar En jobbig värld. Inom fem år ska sjukvården utgå helt från managementkonsultens resa genom vården.

Tidigare i veckan kom beskedet att Karolinska Universitetssjukhuset varslar 600 vårdtjänster, 350 läkare och 250 undersköterskor. Dessa kommer i stället att ersättas av managementkonsulter då sjukhuset övergår från patientcentrerad vård till att som första sjukhus i världen bli helt konsultcentrerad. Tidigare i dag presenterade sjukhusledningen sjukhusets nya riktlinjer.

Det handlar om att se och lyssna till varje enskild managementkonsult och att sätta managementkonsultens behov i centrum

– Det handlar om att se och lyssna till varje enskild managementkonsult och att sätta managementkonsultens behov i centrum, sa sjukhusdirektören Björn Zoëga till det samlade pressuppbådet.

Nya Karolinska Solna (NKS) ska få vad sjukhusledningen kallar en ”tematisk organisation”. I stället för att managementkonsulten ska anpassa sig efter vilka kliniker, vårdavdelningar och medicinska specialistkompetenser som finns på plats kommer sjukhuset jobba med ”konsultflöden”.

– NKS organisation utgår ifrån managementkonsultens egen resa genom vården, förtydligade sjukhusdirektören Björn Zoëga.

På varje vårdplats ska det gå minst tjugo externa managementkonsulter som kan dokumentera och styra vårdproduktionen utifrån sin egen unika ledarskapskompetens

Enligt sjukhusledningen är sjukhuset och den vård som erbjuds först och främst till för varje enskild managementkonsult. Syftet med den nya organisationen är att kunna ge managementkonsulten ett så bra omhändertagande och hans konsultfirma ett så bra resultat som möjligt.

I ett flödesschema redovisade sjukhusledningen förändringsresan mot en helt konsultcentrerad vård. På varje vårdplats ska det gå minst tjugo externa managementkonsulter som kan dokumentera och styra vårdproduktionen utifrån sin egen unika ledarskapskompetens. Var och en av dem rapporterar i sin tur sina analyser till en extern managementkonsult som validerar resultaten i ett Exceldokument som därefter skrivs ut och sparas i en pärm. Kontinuiteten garanteras vara närmast obefintlig, liksom samordningen, i en miljö helt anpassad efter managementkonsultens egna behov. Strukturen redovisades i ett flödesschema som ett virrvarr av linjer och pilar.

Lokalerna kommer vara felkonstruerade, det kommer råda akut vårdplatsbrist och hissarna kommer att färdas horisontellt.

I månadsskiftet flyttar de första externa konsulterna från Boston Consulting Group in i nybyggda lokaler som man delar med thoraxintensiven och Neurocentrum i ett öppet kontorslandskap. Förlossningen flyttar till en tillfällig barack på den nuvarande besöksparkeringen. Redan nu törs Karolinskas ledning lova att inget kommer fungera som planerat. Lokalerna kommer vara felkonstruerade, det kommer råda akut vårdplatsbrist och hissarna kommer att färdas horisontellt. Allt för att managementkonsultens behov av ledarskapsutveckling, förändringsprocesser och pseudovetenskapliga rekryteringsförfaranden utan stöd i vetenskapen ska kunna tillgodoses. Inom fem år hoppas sjukhusledningen på att Karolinska Universitetssjukhuset ska vara världens första helt konsultcentrerade sjukhus.

– Då ska varje vit rock vara ersatt av en konsultkostym och varje diagnos utgöras av ett tänkvärt citat av Nelson Mandela, avslutade sjukhusdirektören Björn Zoëga dagens pressträff på Karolinska Universitetssjukhuset.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan