En Jobbig Värld lanserar faktagranskning Ett antal slumpvis utvalda barn med åkband på Andys lekland i Sickla utanför Stockholm deltar i den nya faktagranskarsajten alltsåseriöst.se. Observera att artikeln är satir. Foto: Pontus Lundahl / TT
Satir

En Jobbig Värld lanserar faktagranskning

Satir På sajten alltsåseriöst.se kommer sanningshalten i politiska utspel och påståenden under valrörelsen att granskas av barn och fyllon.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På senare år har en rad val i demokratier runt om i världen störts av  påverkanskampanjer, propaganda och olika former av desinformation. Inte mycket talar för att det stundande svenska riksdagsvalet kommer att utgöra något undantag.

Efter debatten om så kallade ”fake news” har en rad projekt som faktagranskar virala nyheter startats runt om i världen. I veckan lanserades faktiskt.se, ett samarbete mellan mediehusen Sveriges Radio, Schibsted och Bonnier. Även En jobbig värld startar nu, i samarbete med organisationen Anonyma alkoholister och företaget Andys lekland, en redaktion för att kontrollera sanningshalten i innehåll som sprids i sociala medier.

Avgörande för bedömningen är den så kallade magkänslan

”Av barn och fyllon får man höra sanningen brukar det heta och utifrån den erfarenheten bygger vi ett världsunikt faktagranskningsprojekt”, skriver En jobbig världs projektledare i ett pressmeddelande.

Ett antal slumpvis utvalda barn med åkband på Andys lekland i Sickla utanför Stockholm kommer i samarbete med missbrukare i olika faser av rehabilitering granska politiska utspel och påståenden som sprids i sociala medier. Ett påstående väljs ut och kontrolleras av redaktionen. Avgörande för bedömningen är den så kallade magkänslan eftersom undersökningar visar att det är utifrån den som de flesta väljare på valdagen väljer vilket parti de ska rösta på. Därefter görs en värdering av påståendet utifrån en femgradig färgkodad skala:

Alltså seriöst, det är sant!

 

 Alltså seriöst, det är typ sant!

 

 Alltså seriöst, orka…

 

 Alltså seriöst, kom igen!

 

 Alltså seriöst…?

Sanning är i likhet med moralen något relativt: Det finns inga fakta, bara tolkningar.

Den första virala nyhet som har granskats är moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantessons utspel om att de svenska vårdköerna har fördubblats. Blandmissbrukaren Agnetha bedömer att påståendet är korrekt:

– Någon snodde mina kryckor på en fest och det tog fan evigheter att få fram nya.

Friedrich, 9 år, från Nacka bedömer däremot att påståendet inte stämmer med verkligheten.

– Sanning är i likhet med moralen något relativt: Det finns inga fakta, bara tolkningar.

Det gör att den samlade bedömningen av Svantessons utspel blir ”Alltså seriöst, orka…” och får färgkoden gul.

Mer faktagranskningar kommer finnas på alltsåseriöst.se som inom kort lanseras i samarbete med En jobbig värld, Anonyma alkoholister och Andys lekland med stöd av okänd främmande makt.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev