SoFo minns en politisk ledare Nyheten om att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin inte ställer upp för omval sänder chockvågor genom Södermalm söder om Folkungagatan. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Satir

SoFo minns en politisk ledare

Satir Gustav Fridolins (MP) avgång skapar oro bland Miljöpartiets kärnväljare på Södermalm i Stockholm. I SoFo fruktar många att de nu kommer stå utan politisk representation i Riksdagen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På Nytorget är stämningen efter Gustav Fridolins besked om att han lämnar politiken dämpad. I området där Miljöpartiet har sitt starkaste fäste i landet minns man en enande politisk kraft.

– Hittills har det räckt med att säga att man röstar på Miljöpartiet för att undvika politiska diskussioner. Själv har jag inte diskuterat politik på över åtta år – mycket tack vare Gustav, säger en kund i delikatessbutiken Urban Deli.

Mannen, som köper en sojalatte, vill vara anonym.

Drabbade av svår segregation

Flera som En jobbig värld talar med på serveringarna längs Skånegatan vittnar om hur påfrestande det kan vara att leva i Sveriges mest segregerade område. Att vara ständigt omgiven av framgångsrika och välbärgade människor framkallar inte sällan känslor av skam och skuld i en värld präglad av djupa orättvisor.

– Men tack vare Gustav och Miljöpartiet har vi lyckats undvika jobbiga diskussioner kring resursfördelning och i stället uppmuntrats att fokusera på vår inre klimatångest, säger en kundaliniyogainstruktör verksam i SoFo.

Vad som gjorde språkröret så populär i området var hans förmåga att driva politiska frågor som helt saknade relevans för svenska invånares vardagsliv.
Foto: Susanna Person Öste / TT

Jag älskade kolbiten! Kolbiten representerar för mig total mindfulness.

Vad som gjorde språkröret så populär i området var hans förmåga att driva politiska frågor som helt saknade relevans för svenska invånares vardagsliv. Som exempelvis utvinningen av tyskt brunkol.

– Jag älskade kolbiten! Kolbiten representerar för mig total mindfulness. Du kan projicera vilka idéer och drömmar som helst på den. Det är också därför jag låtit tatuera den på min kropp, säger en nyutexaminerad inredningsarkitekt som jobbar inom ett projekt för hållbar tillväxt på det kombinerade kafét och frilanskontoret Coffice på Tjärhovsgatan.

Oro breder ut sig

Efter Gustav Fridolins avgångsbesked växer nu oron bland många sympatisörer på Södermalm att de i framtiden kommer behöva skaffa sig politiska åsikter.

– Det finns ju en uppenbar risk att det här kan leda till diskussioner runt matbord och bland grannar på Södermalm som handlar om exempelvis klass, vilket skulle kunna leda till olika former av förändring. Kommer det att kunna drabba oss och våra privilegier, undrar en orolig journalist på DN.

Skulle kunna leda till olika former av förändring.

Många efterlyser därför ett framtida språkrör som delar invånarna i Sofos klassbakgrund och livserfarenheter.

– Gärna någon som förstår att politik för oss här i Sofo inte handlar om materiella frågor utan att lägga ut selfies på oss själva i sociala medier iförda symbolladdade klädesplagg, säger en svensk minister och före detta tv-programledare som vill förbli anonym.

Vem som tar över som språkrör efter Gustav Fridolin beslutas på Miljöpartiets stämma i maj. Det andra språkröret Isabella Lövin behåller sin plats tillsvidare.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev