En opinionsundersökning bland förskolebarn i Stockholmsområdet visar att 78 procent av alla barn i åldrarna 2 till 6 år tror att statsministern existerar på riktigt. En nedgång med 11 procentenheter jämfört med samma period förra året. Samtidigt väcks en debatt av ledande barnpsykologer om det lämpliga i att lura barn att det bor en statsminister i ett palats i Stockholm och att han är vald av folket för att styra nationen med hjälp av en grupp flitiga vättar som kallas statsråd.
– Barn måste kunna lita på att föräldrar inte luras. Även små vita lögner som att statsministern finns kostar i tillitskapital, varnar forskaren och barnpsykologen Lovisa Ljung.
Under folkhemserans inledande år trodde man i Sverige på ett övernaturligt skyddsväsen som bland annat kontrollerade nationens budget
Enligt Ljung upplever många barn det som förvirrande att deras föräldrar ena stunden uppmanar dem att alltid tala sanning och den andra förmedlar myten om statsministern. Att de dessutom anstränger sig till det yttersta för att på julafton övertyga sina barn om att en utklädd vuxen är statsministern ökar förvirringen och kan skapa en osäkerhet kring gränsen mellan verklighet och fantasi.
Under folkhemserans inledande år trodde man i Sverige på ett övernaturligt skyddsväsen som bland annat kontrollerade nationens budget. Det var vanligt att man ställde ut en tallrik risgrynsgröt på förstukvisten för att inte förarga den gråklädde och vresige figur som sades råda över bidragsnivåer och självdeklarationens skiftande avdragsregler.
Saknar religiös koppling
Att myten om statsministern överlevt in i våra dagar tror etnologen Jim Kruus beror på att figuren inte har någon direkt koppling till religion. Han avfärdar kritiken mot den hundraåriga statsministertraditionen som överdriven och menar att det är en fantasi som stimulerar barnens kognitiva utveckling.
Mystiken kring regeringsbildningen menar han stärker banden mellan föräldrar och barn. Familjen får tid att ägna sig åt ett gemensamt livspussel, matlagning och vara tillsammans med släkt och vänner under årets mörkaste tid.
Barns naturliga rationella tänkande bör uppmuntras och vårdas istället för att grumlas med vidskepelse
– Det är också ett sätt för föräldrar att uppmuntra sina barn till gott uppförande. Barnfamiljer kan belönas med gåvor i form av olika skatteavdrag ifall de tillhör viktiga väljargrupper i storstäder, säger Kruus.
Men Lovisa Jung är kritisk.
– Barns naturliga rationella tänkande bör uppmuntras och vårdas istället för att grumlas med vidskepelse, menar barnpsykologen.
Riksdagens talman Andreas Norlén, som själv har en son i femårsåldern, avslöjar att han är kluven i frågan för En jobbig världs utsände vid en pressträff i riksdagen under den gångna veckan.
– Jag märker att Henry blir alltmer misstänksam mot mannen i slips och kostym som brukar ringa på dörren under julhelgen med olika löften om hur vardagen för barnfamiljer kan underlättas.
Men talmannen säger att han kommer försöka hålla illusionen vid liv även denna julhelg och att det finns goda utsikter för att det kommer dyka upp en statsministerkandidat hemma hos familjen Norlén.
Det är också fullt möjligt att talmannen själv kommer göra sig ett ärende för att köpa dagens tidningen någon gång efter Kalle Anka.