Så blir nya På Spåret: ”Mer folkligt tilltal” På spåret kan stå inför stora förändringar, om man ska lita till uppgifter till En jobbig värld. Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget/SVT
Satir

Så blir nya På Spåret: ”Mer folkligt tilltal”

Satir SD kallar SVT-chefer till Riksdagen för att diskutera kanalens populära frågesport. Joakim Lamotte föreslås blir ny programledare, Ann Heberlein tar över rollen som domare och frågan ”Vart är vi på väg?” kan komma att betonas annorlunda. 
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Den trettionde säsongen av På Spåret går mot sitt slut. Ikväll avgörs den andra semifinalen och den 28 februari koras årets mästare. Inför kommande säsong kan programmet göras om i grunden. Det framgår av ett programförslag för ett På spåret som ”bättre speglar tidsandan”, signerat Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson.

Programledarduon Kristian Luuk och Fredrik Lindström bör ersättas av mer folkligt förankrade profiler, skriver Emilsson. Medborgarjournalisten Joakim Lamotte föreslås ta över som programledare och som domare vill programutvecklaren se Ann Heberlein, teologie doktor i etik. Resor och frågefilmer kommer – under förutsättning att det nya programförslaget antas – spelas in från Lamottes egen bil. Färden kommer att utgå från etniskt homogena svenska villaområden vidare till olika problemförorter där programledaren genast kommer omringas av hotfulla och maskerade ungdomsgäng.

Misstänkta brottslingar kommer gradvis att ”avpixlas” tills dess att gärningsmannens etniska ursprung är helt klarlagt.

Den välkända inledningsrepliken ”vart är vi på väg?” kommer att behållas, men enligt programförslaget bör syftningen i frågeställning att anpassas till rådande samhällsklimat.

”Ett public service-program ska vara objektivt och beskriva samhället så sakligt och opartiskt som möjligt. Därför föreslår vi att frågan betonas på ett annorlunda vis”, skriver Emilsson i sitt programförslag.

”Frågan bör ställas mer som en uppfordrande varning än som klurig gåta. Något som också gör det mer naturligt att de tävlande drar i nödbromsen under programmet”, skriver SD:s kulturpolitiske talesperson.

Utlandsresor stryks helt för att det enligt det programförslaget ”inte finns något särskilt märkvärdigt att se utanför Sveriges gränser”.

Vikingarockbandet Ultima Thule kommer ersätta det nuvarande husbandet – möjligtvis förstärkta av en trubadur med nyckelharpa. Utlandsresor stryks helt, delvis av budgetskäl, men också för att det enligt det programförslaget ”inte finns något särskilt märkvärdigt att se utanför Sveriges gränser”. Den elitistiska ton som präglar den nuvarande produktionen ska ersättas av ett mer folkligt tilltal vilket innebär att frågorna formuleras enbart i form av ja– respektive nej-alternativ.

Programsegmentet ”Vem där?” kommer emellertid behållas. Men istället för historiska personligheter kommer olika misstänkta brottslingar gradvis att ”avpixlas” tills dess att gärningsmannens etniska ursprung är helt klarlagt. Enligt Aron Emilsson (SD) vill partiet bland annat kalla SVT:s nytillträdde programdirektör Eva Beckman till Riksdagens kulturutskott för att presentera programförslaget mer utförligt. Inspelning av den 31:a säsongen av På Spåret inleds i oktober 2020.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev