Ordet ”korrumperad” kan strykas ur SAOL I ett gemensamt undertecknat brev till Svenska Akademien hävdar de förtroendevalda i kommunstyrelsen att ordet ”korrumperad” bör strykas ur samtliga ordlistor i Göteborgsområdet och istället ersättas med ett nytt ord. Observera att artikeln är satir. Foto: TT
Satir

Ordet ”korrumperad” kan strykas ur SAOL

Satir Ledande göteborgspolitiker har gått samman i ett blocköverskridande samarbete som syftar till att rensa upp i göteborgarnas ordförråd. Ett antal gamla och uttjänta ord ska ersättas med nya.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I ett gemensamt undertecknat brev till Svenska Akademien hävdar de förtroendevalda i kommunstyrelsen att ordet ”korrumperad” bör strykas ur samtliga ordlistor i Göteborgsområdet och istället ersättas med ett nytt ord. Som förslag anger man ordet ”korrulent”, ett begrepp som politikerna själva har uppfunnit. Med korrulent menas ”den värdighet och ödmjukhet som följer av en gränslös visdom och förståelse av universums krafter och därmed upphöjer en ledare till en enande kraft och förebild för en större befolkning jmf. figuren Yoda i filmen Star Wars.

Exempel: Göran Johansson (S) var en korrulent politiker som hade folkets oreserverade stöd och kärlek.

Orsaken är att ordet korrumperad och dess böjningar ”korruption” och ”korrumpera” – enligt göteborgspolitikerna – helt enkelt beskriver fenomen som ingen i Göteborgsområdet kan relatera till. Det samma gäller ordet ”mygel”. Enligt göteborgspolitikerna saknar begreppet betydelse i Göteborg och har inte använts sedan 1986, då IFK Göteborgs slogs ut ur Europacupen av FC Barcelona . Istället bör det nya ordet ”mygl” infogas på dess plats i ordlistan. Mygl sägs vara en ost gjord av välling. Ordet ”jäv” bör strykas ur ordlistan eftersom det riskerar sammanblandning med ett  känt kraftuttryck.

– Vissa tolkar ordet som en kvävd svordom vilket kan skapa en otrygghetskänsla. Vi föreslår att ordet ”jäv” stryks helt, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Ett omodernt ord som de flesta förknippar med gamla bananrepubliker och inget som hör hemma i dagens göteborgska

Ett annat ord som ingen i Göteborgsregionen längre förstår betydelsen av och som borde strykas ur SAOL är begreppet ”svåger-”, som bland annat kan användas för att bilda ord som svågerpolitik och svågerkapitalism. Enligt göteborgspolitikerna är det ingen som känner till den typen av sammansatta ord i ett så pass modernt och jämlikt samhälle som Stor-Göteborg där de flesta kommunicerar digitalt med hjälp av så kallade smileys.

– Ett omodernt ord som de flesta förknippar med gamla bananrepubliker och inget som hör hemma i dagens göteborgska, säger Jonas Ransgård (M) andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

I försändelsen till Svenska Akademien bifogar göteborgspolitikerna klisterlappar som akademiledamöterna uppmanas att använda för att klistra över de ord som förlorat sin betydelse i Göteborgsregionen. På klisterlapparna finns istället ord som passar in i ordlistans bokstavsföljd. Förutom att ”korrulent” ersätter det daterade begreppet korrumperad och att mygel byts till ”mygl” föreslår politikerna att ordet svåger i SAOL ersätts med ”svågel”. Svågel sägs benämna en särskilt svårt infekterad varböld på kropp tillhörande djur eller människa.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev