Coronavirus uppvisar primitiv form av humor Coronaviruset kan ha muterat och utvecklad en mörk form av humor. Foto: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Satir Coronavirus uppvisar primitiv form av humor

Satir Coronaviruset kan ha muterat och utvecklat en känsla för komisk tajming. Det meddelar Folkhälsomyndigheten efter att en svensk satiriker knuten till En jobbig värld hastigt insjuknat i Covid-19. 
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

En jobbig värld-redaktionen, som vid flera tillfällen rapporterat både osakligt och tendentiöst om den svenska coronastrategin, har nu själva drabbats av av viruset. En återkommande medarbetare (den ende, reds. anm) insjuknade tidigare i veckan i hosta och hög feber, något som enligt flera experter går att betrakta som ”en mörk ironi”. Fallet väckte en rad frågor under Folkhälsomyndighetens pressträff om Covid-19, tidigare idag.

Enligt statsepedimiolog Anders Tegnell tyder satirikerns plötsliga insjuknande på att Coronavirusets arvsmassa nu kan ha muterat.

– Det hela är förstås oerhört dråpligt vilket gör att det inte kan uteslutas att den senaste mutationen har inneburit att viruset nu har utvecklat en primitiv form av humor, sa Anders Tegnell.

Vi uppmanar satiriker och andra typer av clowner att tänka till innan de ironiserar och gör sig lustiga över den svenska coronastrategin.

Ett virus består av en kort sträng av genetisk kod omsluten av en proteinkapsel. För att kunna föröka sig krävs att viruset infekterar en cell som i sin tur producerar nya virus. Viruset kan därmed inte själv räknas som en levande organism. Ett faktum som ledde fram till en rad frågor från reportrar på plats. Kan en sträng av genetisk kod ha sinne för humor, det vill säga förmågan att uppfatta det tokiga i en situation? Kan ett virus, som av vetenskapen betraktas som ”icke liv”, vara ironisk – det vill säga ge uttryck för en sak men i själva verket mena något annat för att göra en sarkastisk poäng?

– För tidigt att säga utan evidensbaserad kunskap, svarade Tegnell.

– Men vi uppmanar satiriker och andra typer av clowner att tänka till innan de ironiserar och gör sig lustiga över den svenska coronastrategin.

Den som känner behov av att brista ut i ett hånfullt gapskratt uppmanas att göra det i armvecket.

På frågan om restriktioner gällande skratt med anledning av Covid-19 svarade Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson att personligt ansvar gäller tills vidare. Men att den som känner behov av att brista ut i ett hånfullt gapskratt uppmanas att göra det i armvecket för att undvika smittspridning.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi inte skrattar åt den drabbade satirikern, utan med honom, sa Alexandersson i ett förtydligande från myndigheten.

En jobbig värld kommer med hänvisning till den rådande situationen att upphöra med sin rapportering kring Covid-19. Beslutet gäller tills vidare, eller tills dess att viruset av typen Sars-Cov-2 uppvisar tecken på att själv tåla ett jävla skämt.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar