Betydligt fräschare luft i Visby Klar sikt i Visby. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Satir

Betydligt fräschare luft i Visby

Satir Utsläppen av varmluft i atmosfären ovanför Gotland, förutspås minska drastiskt, enligt en nyligen publicerad studie. Anledningen är den inställda politikerveckan i Almedalen.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under första veckan i juli, då Almedalsveckan vanligtvis brukar hållas i centrala Visby, räknar forskare med att utsläppen av varmluft i år kommer minska med upp till 17 procent. Det framgår av en vetenskaplig artikel publicerad i tidskriften Journal of Random Graphs and Figures.

Bakom studien står en grupp forskare knutna till forskarnätverket Planet in panic. Om prognoserna håller skulle de innebär den största minskningen av varmluft i Visby sedan 1968. Det var då den dåvarande utbildningsministern Olof Palme inledde den årliga traditionen genom att tala mycket länge från ett lastbilsflak i Almedalen och på så vis sprida varmluft i atmosfären. Sedan dess har utsläppen av varmluft stadigt ökat i Visby i början av juli varje år.

– Det påminner om när man fyller ett badkar med vatten. I år har vi för första gången kunnat vrida ner kranen och minska utsläppen av varmluft, säger Efraim Pihl som är klimatanalytiker på Planet in panic.

Sikten kommer vara klar för första gången på årtionden i Visby med omnejd.

Forskarna har räknat ut att en genomsnittlig opinionsbildare under Almedalsveckan talar oavbrutet under cirka 12 – 14 timmar dagligen under seminarier, panelsamtal, olika mingel eller bara för nöjet att höra sin egen röst. Ett stadigt intag av rosévin på box gör att talet accelererar ytterligare under kvällstid vilket innebär en ökning av mängden producerad varmluft. Att tusentals opinionsbildare i år hindras från att resa till Visby under första veckan i juli kommer att göra luften fräschare och betydligt lättare att andas på hela Gotland.

– Studien visar att en inställd Almedalsvecka får stora och omedelbara miljöeffekter. Sikten kommer vara klar för första gången på årtionden i Visby med omnejd, säger Efraim Pihl.

Varmluften som kommer ur munnen på en opinionsbildare består av cirka 4 – 6 procent koldioxid, 10 procent kaffeandedräkt och runt 84-86 procent varmluft beroende på lungkapacitet. Varmluften stiger uppåt och lagras i atmosfären och bidrar därmed till växthuseffekten och den globala uppvärmningen.

Fortsätter utsläppen av varmluft i samma skala som tidigare, ja då kommer vi inte klara klimatmålen i Parisavtalet

– Om samtliga partiorganisationer, kommuner, landsting och privata aktörer skulle förhindra opinionsbildare att sprida varmluft ur munnen under resten av året skulle utsläppen i atmosfären teoretiskt kunna minska med en fjärdedel, säger Efraim Pihl.

En central fråga är vad som händer när Coronakrisen är över. Mycket talar för att utsläppen av varmluft ur munnar på opinionsbildare återgår till det normala eller till och med ökar under nästa års Almedalsvecka.

– Vi står vid ett vägskäl. Fortsätter utsläppen av varmluft i samma skala som tidigare, ja då kommer vi inte klara klimatmålen i Parisavtalet. Det vore katastrof, säger klimatanalytiker Efraim Pihl.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev