Fredagen den 27 februari gick 1 300 anställda vid SAS på Kastrup utanför Köpenhamn ut i strejk. Detta på grund av att 147 kabinanställda från och med den första mars skulle flyttas över till lågprisbolaget Cimber, som SAS köpt upp strax innan årsskiftet.
Beskylls för hot
SAS tog skyndsamt upp strejken i danska arbetsdomstolen, som utdömde den som olovlig. De anställda valde dock att fortsätta strejka. Måndagen den 2 mars skickade SAS ut ett mejl till samtliga strejkande där de hotade med uppsägning om de inte återgick i arbete innan klockan 12. De anställda valde då, på uppmaning av sitt fackförbund, att återgå i arbete.
Samtidigt fick 27 av de strejkande ett nytt mejl från SAS där de informerades om att de blivit avstängda från arbetet. Anledningen skulle vara att de uppmanat kollegor att strejka. Talespersoner för SAS har i media också framfört att de avstängda flygvärdinnorna har hotat och spottat på anställda som valt att gå tillbaka i arbete, vilket flygvärdinnorna förnekar.
Lågprisbolag ska ge sämre villkor
Konflikten har sin upprinnelse i att SAS i december presenterade ett sparpaket efter att företaget visat ett underskott på 545 miljoner för 2013/2014. Som en del i sparpaketet, det sjätte i raden sedan 2002, skulle SAS köpa det mindre lågprisflygbolaget Cimber. Både facket och analytiker från banksektorn pekade på att köpet förmodligen handlade om att de anställda i Cimber hade sämre, och därmed billigare, villkor.
SAS beslutade att 147 SAS-anställda skulle flyttas över till Cimber från och med den första mars i år. Vilka kabinanställda som skulle flyttas över baserades dessutom inte på anställningstid, utan bland annat på hur långa flygvärdinnorna är, enligt vad Arbetsvärlden erfar. Detta eftersom Cimber-planen är mycket mindre än SAS plan.
Misstänker att SAS vill säga upp avtal
Fackförbundet CAU har sedan januari i år förhandlat med SAS om vilka villkor som ska gälla för de 147 anställda. Enligt överenskommelsen ska de ha kvar sina villkor i kollektivavtalet mellan CAU och SAS fram till 2017 då avtalet går ut. CAU misstänker dock att SAS inte kommer att vilja skriva ett nytt avtal, utan i stället välja att förhandla fram ett nytt avtal med fackförbundet FPU, som Cimber redan idag har avtal med. Cimberavtalet innebär bland annat en tjänstgöringsvecka om 60 timmar på 7 dagar, jämfört med SAS-CDUs avtal där motsvarande vecka är på 47,5 timmar. Avtalet har också kortare semester och lägre löneläge. De flygvärdinnor som anställs i Cimber idag går direkt in på avtal med FPU.
Sedan 2002 har SAS genomgått sex sparpaket. Förutom att företaget idag har cirka 20 000 färre anställda än i början av 00-talet, gick medarbetarna 2012 också med på att få sina löner sänkta med upp till 15 procent för att slippa nedskärningar.