Kabinanställda får återvända till jobbet Foto: Fredrik Persson
27 kabinanställda vid SAS på Kastrup stängdes av från arbetet förra måndagen. Detta efter att ha strejkat mot sämre villkor när de omplaceras till dotterbolaget Cimber.

Kabinanställda får återvända till jobbet

Flygkris De 27 SAS-anställda som blev avstängda från jobbet efter en olovlig strejk har nu fått återvända till arbetet. Men SAS håller fast vid anklagelserna om hot och trakasserier.
13 mar 2015 | 17:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

För två veckor sedan gick 1 300 anställda vid SAS på Kastrup utanför Köpenhamn ut i en strejk mot dumpning av villkor (läs mer om bakgrunden till konflikten här). Efter att strejken utdömts som olovlig av danska arbetsdomstolen gick arbetstagarna tillbaka i arbete. SAS valde dock att stänga av 27 kabinanställda som företaget påstod hade hotat och trakasserat kollegor till att inte återgå i arbete. Arbetsvärlden har varit i kontakt med en av de avstängda kabinanställda, som nu är sjukskriven på grund av stress. Den kabinanställde, som vill vara anonym, säger att hen inte på något sätt har hotat eller trakasserat andra anställda. SAS har heller inte kommit med några bevis på att hot eller trakasserier förekommit.

Information via mejl

I går eftermiddag fick de avstängda flygvärdinnorna via mejl eller telefon reda på att de kunde återgå i tjänst.  Samtidigt skickade SAS ut ett mejl till samtliga anställda där de fortsatt anklagade flygvärdinnorna för trakasserier och hot, undertecknat av VD Rickard Gustafson och koncerndirektör Flemming Jensen. Arbetsvärlden har tagit del av mejlet (se bilaga till höger).

I mejlet står bland annat att läsa”… det är fullständigt oacceptabelt och oförenligt med anställning i SAS att trakassera eller hota kollegor. Om det mot förväntan uppstår liknande situationer i SAS, måste alla vara på det klara över att det kommer att kunna få konsekvenser för den enskildes anställningsförhållanden”.

13 mar 2015 | 17:10

Relaterad läsning

Relaterade dokument

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från flytid.me - "Utestengte SAS-ansatte får komme tilbake på jobb | flytid.me" 13 mar 2015:
    […] De 27 danske kabinmedarbeiderne i SAS, som ble suspendert etter de tariffstridige streikeaksjonene nylig, får likevel komme tilbake i jobb. Men SAS-ledelsen opprettholder anklagene mot disse, melder arbetsvarlden.se. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Relaterade dokument

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev