2019 är ett viktigt år för EU-politiken, med ett parlamentsval och därefter val av ny kommissionsordförande. Storbritanniens utträde är också planerat att ske under det kommande året.
Trots att det innebär ett ökat EU-fokus väljer Saco nu att dra in sitt ekonomiska stöd till Eurocadres, den fackliga organisationen för runt sex miljoner chefer och specialister i Europa. Beslutet togs vid ett styrelsemöte i december.
– Vi har gjort en genomgång av alla våra engagemang och utgifter till de internationella organisationerna och kommit fram till att vi behöver dra ned, säger Saco:s internationella sekreterare Laila Abdallah till Arbetsvärlden.
Hon förklarar att utifrån en bedömning av vad Saco får ut av sitt engagemang i Eurocadres, och i perspektiv av de insatser de själva kan göra, så kan det ekonomiska åtagandet inte fortsätta.
– Vi avbryter inte medlemskapet. Utan vi kvarstår som icke-betalande organisation.
”Inte helt oväntat”
Förra året betalade Saco runt 130 000 kronor till Eurocadres, som man varit med i sedan 1990-talet. Nu höjs avgiften men enligt Laila Abdallah är det inte främsta skälet till beslutet.
– Vi har diskuterat det här de senaste två-tre åren. Beslutet har mognat fram.
Eurocadres ordförande Martin Jefflén bekräftar att diskussionerna inte är nya.
– Beslutet kom inte helt oväntat, men att det var skarpt läge var vi inte beredda på.
– Det här är förstås tråkigt. Flera andra nordiska förbund väljer i stället att satsa, den här veckan fick vi en ny medlem från Norge.
Stöd för höjd avgift
Enligt Martin Jefflén finns inga signaler just nu om att flera förbund skulle vara på väg att lämna, han säger också att förbunden som nu får avgiftshöjningen har varit eniga om att höjningen behövs för att stärka Eurocadres kapacitet. Samtidigt förs löpande diskussioner med förbund om att komma med i Eurocadres.
Under sin 25-åriga historia har Eurocadres drivit ett antal fackliga frågor, och varit part i EU:s sociala dialog. Man arbetat för ett nätverk för kvinnliga chefer och på senare tid har Eurocadres varit pådrivande för ett starkare rättsligt skydd för visselblåsare både inom det privata och offentliga. Där har EU-kommissionen uttryckt att den vill se en lagstiftning på plats innan valet till Europaparlamentet i maj.
Det är inte en direkt kritik av Eurocadres arbete, utan mer en intern diskussion om hur vi ska spetsa akademiker-begreppet
Att det skulle finnas konkret kritik från Saco mot Eurocadres sätt att arbeta och vad man åstadkommit förnekar Laila Abdallah:
– Nej, Eurocadres tar upp frågor som är viktiga för oss: psykosocial hälsa, visselblåsare, företagshemligheter … Så det är inte en direkt kritik av Eurocadres arbete, utan mer en intern diskussion om hur vi ska spetsa akademiker-begreppet.
Har Europafrågorna blivit mindre viktiga för Saco?
– Nej, det här handlar om en effektivisering och hur vi därigenom ska kunna använda pengarna på ett annat sätt. Genom att engagera oss på ett annat sätt trappar vi upp EU-arbetet.
Laila Abdallah understryker att man samarbetar nära med TCO och LO, bland annat genom det gemensamma Brysselkontoret. Ett samarbete som fungerar bra.
– Därmed får vi information i EU-frågorna. När något sedan särskilt berör akademiker så finns möjligheten att göra punktinsatser och vara mer effektiv i vårt engagemang.
Beklagar beslutet
Eurocadres har i dag ett sextiotal medlemsorganisationer i ett tjugotal europeiska länder. Bland dem TCO, som inte har några planer på att inte betala medlemsavgiften. TCO:s kanslichef Torbjörn Bredin skriver i ett mejl till Arbetsvärlden att det inte förs någon sådan diskussion inom TCO. ”Vi beklagar Saco:s beslut att inte ge fortsatt ekonomiskt stöd till Eurocadres. Eurocadres är ett värdefullt samarbete, inte minst för vår möjlighet att lyfta tjänstemannafrågor på EU-nivå och att stärka den sociala dialogen.”