Stor majoritet för att inleda process mot Ungern Enligt den rapport som EU-parlamentet skulle rösta om bryter pemiärminister Viktor Orbáns Ungern mot totalt ett tiotal punkter i Lissabonfördraget. Utöver pressfriheten, även genom att tillsätta regeringstrogna domare, och för att bryta mot rättsstatens principer. Foto: TT

Stor majoritet för att inleda process mot Ungern

EU Hela 448 EU-parlamentariker röstade för att inleda ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern för att landet bland annat agerat mot pressfriheten. 197 parlamentariker röstade emot och 48 lade ned sin röst. På spel står nu Ungerns rösträtt i unionen.
12 sep 2018
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Samma dag som Jean-Claude Juncker höll sitt State of the union-tal i Europaparlamentet i Strasbourg, där han framhävde den fria pressens betydelse för demokratin, röstade parlamentet om att inleda en process mot Ungern om att ta ifrån landet rösträtten för att bland annat ha agerat mot landets pressfrihet.

Ungerns agerande strider mot EU:s gemensamma värderingar enligt Lissabonfördragets artikel 7. Enligt den rapport som parlamentet skulle rösta om bryter Ungern mot totalt ett tiotal punkter i Lissabonfördraget. Utöver pressfriheten, även genom att tillsätta regeringstrogna domare, och för att bryta mot rättsstatens principer.

In i det sista var det osäkert om hur parlamentet skulle rösta i frågan

In i det sista var det osäkert om hur parlamentet skulle rösta i frågan, och om antalet röster skulle räcka då det krävs absolut majoritet för att inleda ett förfarande. Det vill säga 376 röster.  Men resultatet blev överväldigande: 448 parlamentariker röstade för att inleda en process mot Ungern, med 197 röstade emot och 48 lade ned sin röst.

Även om man i den inledda processen skulle komma fram till att ta ifrån Ungern rösträtten blir det i praktiken förmodligen ändå inte så, eftersom förfarandet kräver att samtliga medlemsländer ställer sig bakom beslutet.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar