På dagens EU-toppmöte kommer det att diskuteras vem som ska bli EU-kommissionens ordförande. Men det kan dröja till juli innan vi får besked. Sedan ska kommissionärerna utses. DN uppger att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ligger bäst till för att bli nominerad som svensk EU-kommissionär. Om det skulle bli så, så skulle hon inleda sitt arbete första november och Sverige skulle behöva en ny arbetsmarknadsminister.
En lösning kan vara att plocka in någon förbundsordförande för ett LO-förbund, som Tobias Baudin, Marie Nilsson, eller det kanske hetaste namnet vice LO-ordförande Therese Guovelin, spekulerar källor till Arbetsvärlden från både regeringskansli och LO. Detta för att stärka banden till centralorganisationen som varit kritiskt mot januariavtalet.
Det gissas också från fackhåll på TCO:s ordförande Eva Nordmark.
‒ Absolut, det kan vara strategiskt smart, säger statsvetaren Jenny Madestam. Det är ett välkänt förhållningssätt att ta in kritikerna istället för att hålla dem ute.
‒ Å andra sidan måste ju Löfven ta hänsyn till januariavtalet. En regering ska ju inte lyssna till vad oppositionen säger men det kan också finnas ett värde att ha en person med ett mer liberalt synsätt. Men den första strategin är smartare för att slippa bli nerskjuten från de egna leden.
Ett annat alternativ är att någon som redan har en ministerpost får ta arbetsmarknadsportföljen.
‒ Arbetsmarknadsminsterposten är ju tung och dessutom central i januariavtalet. En sådan kandidat skulle kunna vara någon som varit med och förhandlat fram januariavtalet, säger Jenny Madestam.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth?
‒ Han är en sådan trotjänare och fanns med i partiledardiskussionerna. Han är en sådan figur som kanske skulle axla en sådan roll och har förtroende bland dem som skeptiska mot januariavtalet. Men han vill ha en låg profil och arbetsmarknadsministerposten kan det blåsa kring.
Irene Wennemo, absolut, det vore lite mer vågat.
En annan fundering som når Arbetsvärlden är trenden att det satsas mer på trygga kort som ministrar nu än förr. Kanske dags för en comeback för någon erfaren politiker?
Det gissas också från fackhåll på TCO:s ordförande Eva Nordmark. Och från regeringskansliet på förra statssekreteraren Irene Wennemo med sin breda kunskap om arbetsmarknadspolitiken.
‒ Irene Wennemo, absolut, det vore lite mer vågat. Hon har inte haft statsrådspost tidigare. Hon är oerhört kompetent, men har ibland varit kritisk på ett mer intellektuellt sätt. Men står det mellan henne och någon LO-pamp så lutar det åt de senare, säger Jenny Madestam.
Jenny Madestam tror att första alternativet är att välja ett LO-namn, det andra att utse någon liberal kandidat och det tredje att ge någon som redan är minister arbetsmarknadsportföljen.
Arbetet med att utse en kommissionär leds av Stefan Löfven i överläggningar med oppositionen. Det kan bli klart närsomhelst men senast tidig höst. Kommissionärerna tillträder sina tjänster den första november.