Europafackets ordförande Luca Visentini oroas över att tryggheten för Europas löntagare urholkas av osäkra anställningar och en växande plattformsekonomi. Allrahelst som löntagarna redan idag har svårigheter att få sin försörjning och sina arbetstider att gå ihop. När EU-organet Eurofound i november publicerade en översiktsrapport om arbetsförhållandena höjde Visentini ett varnande finger:
– Ett redan otrevligt läge får inte förvärras av än fler osäkra anställningar och bedrägliga egenanställningar. Vi behöver en schyst övergång till kvalitetsjobb, och att EU:s pelare för sociala rättigheter hittar lösningar för nämnda problem.
Nu skriver Luca Visentini i ett mejl till Arbetsvärlden att Europafacket inte accepterar plattformsekonomin som en given standard för arbetsmarknaden.
– Det viktiga är inte att försöka förutse vilka jobb som blir omoderna och vilka nya som skapas. Det viktiga är att se till att det på arbetsmarknaden finns institutioner som tar sig an förändringarna och erbjuder löntagarna värdiga övergångar från ett arbete till ett annat.
Vill se nya former av kollektivavtal
Men plattformsekonomin utmanar arbetstagarnas trygghet, löner och säkerhet. Luca Visentini menar att facken nationellt och på Europanivå måste ta fram nya former av kollektivavtal och juridiskt bindande arbetsmarknadsregler, och ger några exempel:
- Även jobb inom plattformsekonomin berättigar till ett anställningsförhållande,
- Inspektörer med verkningsfulla verktyg kan avslöja missförhållanden,
- Arbetstagare kan organisera sig i fackföreningar och kräva kollektivavtal.
Vilken roll kan EU:s pelare för sociala rättigheter spela för att tackla problemen på den här arbetsmarknaden?
– Konsultationerna om pelaren avslutas nu, den sista december. och vi ser fram emot ett första förslag från Kommissionen i januari. Vi har krav på en rad åtgärder där de ekonomiska friheterna inte längre går före sociala rättigheter.
På önskelistan finns löneökningar för att få i gång efterfrågan, stora investeringar i arbetsmarknadsåtgärder och utbildning, och sociala trygghetssystem och pensioner som omfattar alla.
På önskelistan finns löneökningar för att få i gång efterfrågan, stora investeringar i arbetsmarknadsåtgärder och utbildning, och sociala trygghetssystem och pensioner som omfattar alla.
Ny svensk rapport
I januari är den svenska författaren Mats Wingborg aktuell med rapporten Lost in the gig economy – hur skapas sjysta villkor för egenanställda? för tankesmedjan Futurion.
– Sedan 1990-talet har det definitivt skett en förskjutning från tillsvidareanställningar mot olika osäkra anställningsformer. Men 75 procent av alla sysselsatta har fortfarande en fast anställning. Samtidigt är Sverige bland de länder i Europa med högst andel tidsbegränsade anställningar, som vikariat, säsongsanställningar och allmän visstid.
Hur kommer det sig?
– Utvecklingen går allmänt mot fler osäkra jobb men det tar sig olika uttryck. I andra länder har andra otrygga jobb ökat i stället genom en större andel bemanningsjobb eller egenföretagare. Eller att tryggheten försvagas för fast anställda.
Mats Wingborg tror att om man drar ut utvecklingen tjugo år framåt i tiden så kommer vi få en radikal förändring.
”Viktigast är att sysselsättningsnivån är någorlunda hög för att lättare kunna ställa krav på fasta anställningar. På så vis har facket just nu ett gyllene tillfälle …”
Vilka möjligheter ser du för fackföreningsrörelsen att skapa sjysta villkor för de med osäkra anställningsformer?
– Å ena sidan är det viktigt att inte acceptera att fler jobb blir osäkra utan slåss för fasta anställningar med kollektivavtal. Å andra sidan måste facken ge de med osäkra anställningar ett ökat skydd när sådana anställningar ökar.
– Men viktigast är att sysselsättningsnivån är någorlunda hög för att lättare kunna ställa krav på fasta anställningar. På så vis har facket just nu, när arbetslösheten sjunker, ett gyllene tillfälle att driva frågor om tryggare jobb. Se på socionomer och förskollärare till exempel som får fasta anställningar och bra villkor.