Så mycket mindre tjänar mammorna i ditt yrke Kvinnliga och manliga programmerare har ungefär samma inkomst innan de får barn. Men därefter ändras allt. FOTO: TT

Så mycket mindre tjänar mammorna i ditt yrke

Ny rapport Den stora inkomstklyfta som uppstår mellan män och kvinnor när de fått barn beror inte på att män och kvinnor valt olika yrken. Själva glappet uppstår, och kvarstår, i alla de yrken TCO undersökt närmare i den nya rapporten ”Hur påverkas kvinnors och mäns inkomster när de får barn?” Men det finns en yrkeskategori som sticker ut, där kvinnorna faktiskt kommer i kapp.
6 okt 2021 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Att kvinnor får en sämre inkomstutveckling än män efter att de fått barn har varit känt länge. Men att skillnaderna över tid ser så lika ut inom olika tjänstemannayrken är inte lika välkänt.

− Man kanske tänker ibland att ”tjänstemännen är mer jämställda”, men här visar man att det blir de här inkomsteffekterna även för tjänstemän när man jämför inkomstskillnaderna inom varje yrke, säger Åsa Forsell, utredare jämställdhet, TCO.

Åsa Forsell, jämställdhetsutredare TCO.

I en tidigare forskningsrapport ”Från jämställda par till ojämställda föräldrar” har Helen Eriksson och Maria Brandén vid Stockholms universitet jämfört inkomstutvecklingen mellan män och kvinnor efter att de fått barn, och dess orsaker.

TCO gav Helen Eriksson i uppdrag att ta fram detaljerad statistik för att kunna jämföra inkomstskillnaderna i tio vanliga TCO-yrken.

Kvinnor jobbar oftare deltid

Rapporten som TCO släpper i dag, visar att det inte enbart beror på yrkesval att kvinnors inkomst utvecklas sämre.

För kurvan ser nästan likadan ut inom alla yrken. Det gäller såväl programmerare som journalister. Och den tydligaste orsaken är att kvinnor i större utsträckning tar ut längre föräldraledighet och oftare jobbar deltid efter att barnen kommit, än vad män gör.

Källa: TCO

Till och med inom grundskolan, där kvinnorna i snitt har högre inkomst än männen innan de får barn, får kvinnor lägre inkomst efter att de fått barn.

Den enda yrkeskategori som sticker ut är poliser, där kvinnor åtta år efter att de fått barn faktiskt har något högre inkomst i snitt än män.

Exakt vad det beror på tål att undersökas mer. Det kan bero på att poliser i mindre grad arbetar deltid, enligt rapporten, men även inom polisen arbetar kvinnor deltid i större utsträckning än män.

Underlätta livspusslet

Möjligheten att vara föräldraledig eller jobba hel- eller deltid efter att man fått barn handlar mycket om normer för hur länge män respektive kvinnor förväntas vara lediga efter att barnet fötts. Men också  ekonomiska incitament kan påverka, om än inte i alls lika stor utsträckning.

Det är inte bara ett individuellt val. Det är inte så fritt som man tror.

Förutom att göra föräldraförsäkringen tredelad, där en tredjedel reserveras för vardera föräldern och en tredjedel går att dela på, vill TCO också göra åt de så kallade lägstanivådagarna, som i dag ger rätt till 90 dagars föräldraledighet med lägre ersättning. TCO vill höja ersättningsnivån för de dagarna och göra den inkomstbaserad, samt fördela ut dagarna på tio dagar per barn och under nio av barnets uppväxtår.

− Syftet är att underlätta livspusslet, tänk för en ensamstående kvinna med fyra barn mellan tre och tolv år så blir det 40 dagar på ett år att kunna minska sin arbetstid eller kunna gå på föräldramöten och göra annat med barnen, säger Åsa Forsell, utredare jämställdhet, TCO.

Hon säger att hon inte blev förvånad över resultatet i rapporten.

− Nej, det var inte förvånande, men det blev väldigt tydliggörande och vi hoppas att fler kommer att förstå problematiken.

Normer styr om föräldraledighet blir jämställd

Arbetsgivare behöver arbeta med vilka normer som gäller på arbetsplatsen så att både män och kvinnor kan vara föräldralediga i samma utsträckning.

− Det är inte bara ett individuellt val. Det är inte så fritt som man tror. Det är systematiska skillnader där normer gör att kvinnor och män väljer väldigt olika, säger Åsa Forsell.

Undersökningen har inte följt samma individer över år, utan jämfört inkomsterna för lika gamla män och kvinnor inom respektive yrke som fått barn samma år och hur inkomstutvecklingen sett ut före och efter att de fått barn.

Hur ser det ut i din bransch? Kolla inkomstutvecklingen i diagrammen nedan. Svart kurva är männens genomsnittliga inkomst, den rosa kurvan kvinnornas. I statistiken för varje yrkeskategori finns minst 20 personer av varje kön som år 2007 hade det yrke som är representerat i grafen och som fick barn som 30-åringar år 2008. Diagrammen visar att inkomstskillnaderna består i många år efter att barnen har fötts.

 

 

6 okt 2021 | 06:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Per Sundelius 6 okt 2021:

    Frånvaron från jobb kan påverka vad hen kan tillgodogöra sig i form erfarenheter, fortbildningar mm, vilket kan skapa ”ett hack” som kan vara svårt att kompensera. Hög närvaro på jobbet skapar hög möjlighet till utveckling som kan resultera i ett bättre arbetsresultat vilket med ”individuell och differentierad lönesättning” ska resultera i bättre löneutveckling. Jämställdheten måste även främjas hemma d.v.s snabbare tillbaka i jobb bättre planering fördelning av föräldraskap mellan föräldrarna om inte, så blir det ungefär såhär.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev