Risk för fler sjukskrivningar när egenföretagandet ökar

Egenföretagare Samhället måste anpassa sig till att individen får allt större ansvar för arbetsmiljö, menar Magnus Svartengren, professor i arbets- och miljömedicin.
Karin Bromander
6 nov 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Egenföretagare har ofta en väldigt kortsiktig planering, och det kan vara svårt att se till hur ditt arbetsliv kommer att fungera över tid, säger Magnus Svartengren, professor vid Institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.

Han menar att en 30-årig egenföretagare som inte har haft någon sjukdomsproblematik har svårt att se hur arbetsmiljö och arbetsbelastning kan påverka över tid.

– Inom till exempel byggbranschen, som är en sektor med ett stort antal egenföretagare, kan vi se att en inte obetydlig andel inte orkar jobba tills de är 65. Med ett långsiktigt arbetsmiljöarbete hade det kanske kunnat vara färre.

Eftersom dagens regler inte tillåter så kallad förtidspensionering, blir de som inte är arbetsföra i högre ålder i stället sjukskrivna.

Gäller även dem med atypiska anlitandeformer

Magnus Svartengren säger också att det inte borde vara svårt att få till en lösning, till exempel genom incitament för egenföretagare att prioritera arbetsmiljöarbete. Frågan blir också aktuell för kombinatörer och för dem som har flera kortare anställningar. Vilken av arbetsgivarna ska då ha arbetsmiljöansvaret?

– Vi ser också en tendens av att arbetsgivare såsom kommuner lägger ut vissa uppgifter på konsulter. Då blir det lätt att man flyttar eventuella problem.

Hur hälsan påverkas av egenföretagande är inte ett ämne som är särskilt välstuderat, och Magnus Svartengren menar att det är någonting som måste lyftas mer.

– Det vi vet är att det spelar roll att ha en arbetsplats, det ökar välbefinnandet.

Relaterad läsning

Karin Bromander

/ Kontakta skribenten

6 nov 2015
Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera

    Kommentera artikeln

    Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

    Hämtar fler artiklar