En rad anledningar till att egenföretagarna blir fler

Egenföretagare Antalet egenföretagare i Sverige har växt stadigt under de senaste decennierna. Erik Sjölander från Småföretagarna menar att det bland annat beror på en hackigare konjunktur, på Las, och på fackförbundens inställning.
Karin Bromander
29 okt 2015 | 17:53
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under den ekonomiska krisen i början av nittiotalet ökade antalet egenföretagare i Sverige rejält, och antalet har sedan dess vuxit stadigt. Erik Sjölander är näringslivspolitisk talesperson för Småföretagarna, en branschorganisation för egenföretagare och för företag med endast ett fåtal anställda. Han ser en rad olika anledningar till att antalet egenföretagare växer.
– Det finns framför allt tre skäl till att egenföretagare är en växande grupp på arbetsmarknaden: Las, fackförbundens inställning och att fler blir kombinatörer, säger han.

Las försvårar både för stora arbetsgivare och småföretag

Erik Sjölander menar att lagen om anställningsskydd, Las, har medverkat till att öka antalet egenföretagare på två sätt. Det första är att en del arbetsgivare inte vill anställa arbetstagare så länge att de får företrädesrätt till tjänster, det som också kan kallas att bli inlasad. Det sker både inom privat och offentlig sektor, säger han.
– Ett exempel där är SR och SVT som inte vill tillsvidareanställa. I stället låter de journalisterna gå innan de blir inlasade och anlitar dem i stället som frilansar.

Det andra sättet som Las påverkar är enligt Erik Sjölander att den gör det svårare för egenföretagare att utöka verksamheten genom att anställa.
– De flesta småföretag kan bara ha väldigt kort framförhållning, och då blir till exempel det här med uppsägningstid väldigt krångligt. De kan se att de behöver anställda med en viss typ av kompetens just nu, men har svårt att se hur det kommer att se ut längre fram.

”Det är ett problem att fackförbund främst fungerar för dem med traditionella anställningar.”

Fackförbunden måste anpassa sig

Erik Sjölander menar också att arbetsmarknadens parter har en för stelbent syn på dagens arbetsmarknad.
– Det är ett problem att fackförbund främst fungerar för dem med traditionella anställningar. Nya verksamheter har svårt att få plats. Om du till exempel är konsult som programmerare eller webbdesigner, var hör du då hemma?

Han berättar att han själv arbetar som fiskerikonsult, och att han för ett antal år sedan försökte få ett hängavtal genom Lantarbetarförbundet eftersom han då hade fem, sex anställda.
– Jag tänkte att det enklaste sättet att få schysta villkor för dem var att gå igenom facket. Men det gick inte.

Idag har han inga anställda och är på väg in i Unionen Egenföretagare. Men han förstår inte varför LO-förbund som tappar medlemmar inte kan öppna för dem med nya anställningsformer.

Kombinatörer också ett problem

Erik Sjölander ser också ett problem i att allt fler är så kallade kombinatörer, det vill säga växlar reguljär anställning med egenföretagande. Han nämner bland annat anställda på universitet och högskolor som uppmanas ha eget företag för verksamhet utanför deras ordinarie arbetsuppgifter, till exempel när de föreläser.
– Det är ett bekymmer för oss som försörjer oss helt genom våra företag. Dels kan de få kontakter genom sitt vanliga jobb, men de kan också lägga sig på lägre priser eftersom de inte är helt beroende av den inkomsten.

Karin Bromander

/ Kontakta skribenten

29 okt 2015 | 17:53

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Sten Holmberg 30 okt 2015:

    Sluta skylla på LAS!

    Som vanligt attackerar man LAS utan att sätta sig in i frågan. Det går utmärkt att göra allmänna visstidsanställningar – kortare eller längre – för att klara det behov som intervjupersonen nämner i artikeln.

    Däremot är det rätt att vi i facken måste fundera på hur vi hanterar alla nya anställningsformer som kommer så att alla har möjlighet att bli medlemmar och företrädas på ett bra sätt.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar