Fler egenföretagare utmaning för Kommunal

Egenföretagare Kommunal är ett av förbunden som inte organiserar egenföretagare. Men förbundet funderar på hur de ska angripa frågan, eftersom allt fler har eget företag inom branscherna de organiserar.
Karin Bromander
29 okt 2015
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Enligt våra stadgar kan inte egenföretagare bli medlemmar i Kommunal. Det är för att vi bara kan sluta kollektivavtal för dem som har ett anställningsförhållande, säger Johan Ingelskog, enhetschef för Arbetsplats- och avtalsenheten på Kommunalarbetareförbundet.

Att det endast är anställda som kan bli medlemmar i Kommunalarbetareförbundet stod inskrivet redan i förbundets stadgar från 1913. Men att antalet egenföretagare nu ökar inom de branscher som Kommunal organiserar, främst inom hemtjänsten och de hushållsnära tjänsterna, är en fråga de bevakar.
– Vi för också en ständig diskussion om att eventuellt börja organisera egenföretagare. Den viktigaste frågan där är vad vi kan göra för dem om vi inte kan sluta kollektivavtal, säger Johan Ingelskog.

Risk för falskt egenföretagande

Just hemtjänsten och städbranschen är även branscher där det finns risk för så kallat falskt egenföretagande – egenföretagare med endast en arbetsgivare som arbetar under förhållanden som är identiska med de i en reguljär anställning. De kan till exempel förekomma i fall där företag har valt att säga upp alla arbetande för att i stället anlita dem som egenföretagare.

Om det är så att antingen individen eller den som står för arbetsupplägget inte anser det vara en anställning är det svårt för oss att bevisa att det egentligen är det. Det är ibland också svårt att helt definiera vem som sköter schema och arbetsupplägg: individen eller uppdragsgivaren, säger Johan Ingelskog.

Kommunal bevakar också utvecklingen av just det fenomenet, bland annat genom att följa debatter lokalt. Som exempel nämner Johan Ingelskog ett fall i Sundsvall där ett hemtjänstföretag endast anlitade egenföretagare. Men det finns klara problem med att försöka ringa in hur vanligt det är med oegentliga anställningsförhållanden.

– Individen har ju ofta inget intresse av att strida för att bli sedd som anställd eftersom det skulle innebära att den inte får några uppdrag framöver, säger Johan Ingelskog.

Karin Bromander

/ Kontakta skribenten

29 okt 2015

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar