– Det finns ju knappt några fasta jobb i journalistbranschen, och vem som får dem handlar ofta mer om tur än om kompetens.
Efter att under en tid ha gått på olika visstidsanställningar på Sveriges radio i Malmö blev Josefin Patzauer utlasad därifrån hösten 2013. Som för många journalister var det troligt att nästa steg skulle bli att visstidanställas hos någon annan arbetsgivare, för att sedan bli utlasad även därifrån.
– Jag kände att det orkar jag inte, säger hon.
Svårt att se egenanställningsföretaget som en arbetsgivare
I stället kände hon att frilansande var det enda alternativet som skulle ge någon sorts långvarig stabilitet och samtidigt ge möjlighet att styra över sitt eget arbete. Hon ville dock helst inte starta en egen firma, delvis för att hon i början kombinerade frilansuppdrag med korta vikariat, men främst för att hon ville finnas kvar inom trygghetssystemen.
Redan under utbildningen på Skurups folkhögskola pratades det bland studenterna om att egenanställningsföretag fanns som ett alternativ för den som skulle frilansa, men inte ville skaffa F-skattsedel.
– Jag hade ju också jobbat tillräckligt länge för att kunna få a-kassa, och ville kunna fortsätta att ta ut a-kasseersättning när jag inte arbetade, säger Josefin Patzauer.
I stället registrerade hon på vårkanten 2014 ett konto hos Firmify, ett av de egenanställningsföretag (kallas ibland faktureringsföretag) som erbjuder möjligheten att ta uppdrag med A-skatt i stället för F-skatt. Formellt var hon alltså anställd av Firmify under de timmar hon arbetade, och arbetslös med a-kassa när hon inte hade uppdrag. Josefin Patzauer säger att hon var nöjd med de tjänster som Firmify tillhandahöll, men att de aldrig kändes som en arbetsgivare.
– Men jag tänkte faktiskt inte ens på att jag var anställd hos dem, det kändes mest som en papperskonstruktion. Jag pratade aldrig med någon på Firmify. Allting gick via e-post, även lönespecifikationer.
Olika bud om a-kasseersättning
När Josefin anslöt sig till Firmify gav företaget rådet att inte berätta allt för sin a-kassa för att kunna få ut ersättning. Bland annat skulle man undvika att använda ord som ”kunder” och ”uppdragsgivare”. Josefin Patzauer var dock helt öppen mot Akademikernas a-kassa med hur hon arbetade.
– Jag berättade precis hur det var för dem, att jag arbetade med uppdrag och tog betalt genom Firmify. Det såg de heller inga problem med så länge jag inte arbetade deltid för företaget.
Hon rapporterade in till a-kassan vilka dagar hon jobbade, och därmed inte fick någon ersättning för. Men i juni förra året ändrade kassan inställning. Josefin Patzauer fick då ett brev hem där det stod att hon ansågs vara självständig uppdragstagare och därför inte kunde få a-kasseersättning. Vid samma tid gjorde hon en dokumentär åt en uppdragsgivare som ville skriva kontrakt kring bland annat upphovsrätt, och som då inte ville att Firmify skulle stå som kontraktspart.
– Då kände jag att nu rasar det här, jag får använda F-skatt i stället. Om du frilansar på heltid blir det också väldigt dumt att lägga 5-6 procent av sin lön på avgift till faktureringsföretaget.
Enklare starta företag än att driva det
Efter ett kortare vikariat under hösten registrerade hon F-skattsedel. Men att starta företaget visade sig en tid senare vara mycket lättare än att driva det.
– Det är verkligen inte så enkelt, jag känner fortfarande stor stress för att göra fel. Det är väldigt många saker du ska ha i huvudet: att själv styra över pension, försäkringar, bokföring. Jag lägger ner väldigt mycket tid på att bara få det rätt med redovisning.
När hon först startade företaget fick hon starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen samt 80 procent av a-kassan under det första halvåret. Hon var på flera infodagar på Skatteverket om vad som gäller när man ska starta eget företag, men det har sedan varit svårt att hitta information om hur man sedan bäst ska sköta det fortlöpande arbete som driften av ett eget företag innebär.
– Det finns många aktörer som hjälper en med pepp i att starta upp företag, men få som hjälper en i att driva det. Bara en sådan sak som att hitta rätt bokföringsprogram och att lära sig använda det. Jag skulle gärna vilja sitta ner med någon som kan hjälpa mig med att se hur det ser ut i just mitt företag, men vet inte riktigt var jag skulle vända mig.
Ser en framtid som frilans
Journalistförbundet har en stor frilansavdelning som Josefin Patzauer också är ansluten till, och även om de kan hjälpa i mycket så är det inte alltid som de kan svara på frågor eftersom det ofta är olika från fall till fall. Men hon trivs ändå mycket bra med att vara frilans och tror att hon kommer att fortsätta som det.
– Mycket av det som är krångligt med att driva företag kommer förmodligen också att ge sig med tiden. Jag tycker om att kunna arbeta med det jag är intresserad av och att ha friheten att kunna göra samarbeten med andra.