Rekordvändning hos omställningsorganisationerna Många som befinner sig i omställning går nu till nya jobb, visar omställningsorganisationernas färska siffror för andra kvartalet i år. Arkivbild: Stina Stjernkvist / TT

Rekordvändning hos omställningsorganisationerna

Omställning Arbetsmarknaden är nu inne i en rekordvändning och går tillbaka på en normal nivå för många etablerade på arbetsmarknaden. Det visar ny statistik över antalet personer som sägs upp inom privat sektor och hittar nya lösningar. Kompetensutveckling är en nyckel för tjänstemän som har haft svårt att hitta nytt jobb, menar TRR.
1 jul 2021 | 13:46
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

De två stora omställningsorganisationerna i privat sektor – tjänstemännens TRR och LO-sidans TSL – ser nu en snabb återgång under det andra kvartalet i år. I vissa fall är återgången så stor att man går tillbaka till ett normaltillstånd, åtminstone vad gäller antalet uppsagda.

Minskningen är dramatisk: 80 procent färre nya uppsagda, och inom den drabbade hotell- och restaurangnäringen är minskningen ännu större – 90 procent.

Enligt den färska statistiken som släpps i dag torsdag, är antalet uppsagda på LO-sidan som kommer till TSL:s omställning tillbaka på samma nivå som före pandemin. Minskningen är dramatisk: 80 procent färre nya uppsagda, och inom den drabbade hotell- och restaurangnäringen är minskningen ännu större – 90 procent.

Privattjänstemännens omställningsorganisation TRR ser också en stor minskning, om än inte riktigt lika stor som TSL.

 

De branscher som rekryterar flest tjänstemän är till viss del samma branscher som fortfarande säger upp flest – tecken på en pågående strukturomvandling. Handel och försäljning är fortfarande den bransch som säger upp flest tjänstemän men rekryterar samtidigt flest just nu. Enligt TRR har här växt fram nya anställningsbehov inom e-handeln, inredning och bygghandel. Många tidigare privata tjänstemän går också vidare till offentlig sektor.

5 300 tjänstemän gick vidare under årets första kvartal till en ny sysselsättning. 4 502 tjänstemän fick nytt jobb andra kvartalet, den högsta siffran under andra kvartalet någonsin i TRR. Av dem gick 88 procent till nytt jobb, 7 procent startade eget och 5 procent valde att studera (andelen till studier är normalt större i början av hösten respektive våren när fler utbildningar startar).

Fler långtidsarbetslösa går vidare

I Arbetsförmedlingens nya prognos över arbetsmarknadsläget 2021–2022 som presenterades i juni finns en oro för att långtidsarbetslösheten har ökat även i grupper med utbildning som saknar andra faktorer som försvårar att få ett nytt jobb- Många av dem blev arbetslösa alldeles före pandemin eller i början av den.

Att bredda eller spetsa till sina befintliga kunskaper gynnar både arbetsgivare och tjänstemän och bidrar till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden

TRR:s statistik visar att av de tjänstemän som gått vidare till en lösning genom jobb, studier eller att starta eget, är det 16 procent som varit utan arbete i ett år eller längre. Enligt Trygghetsrådets VD Lennart Hedström är kompetensutveckling en viktig nyckel för att lyckas.

– Att bredda eller spetsa till sina befintliga kunskaper gynnar både arbetsgivare och tjänstemän och bidrar till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, kommenterar han i ett pressmeddelande. Att vi nu ser att fler som varit utan arbete i ett år eller längre gått vidare till studier, nytt jobb eller startat företag visar att rörlighet kombinerat med kompetensutveckling ger en sund arbetsmarknad.

Svårt för unga utan utbildning

En grupp har fortfarande tydligt svårare än före pandemin: ungdomar. Trots att unga upp till 30 år har minskat som andel i omställning hos TSL under det senaste året, tycker fortfarande betydligt fler än före pandemin att det är svårt att få ett nytt jobb. Allra svårast upplever unga utan gymnasieutbildning att det är, bara två av tio med enbart grundskola känner sig trygga i att de får ett nytt jobb medan samma sak gäller för hälften bland de som har gymnasieutbildning.

1 jul 2021 | 13:46
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev