Nordmark: Arbetsmarknaden återhämtad i slutet på 2022 Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) håller en digital pressbriefing om läget på arbetsmarknaden Foto: Henrik Montgomery / TT

Nordmark: Arbetsmarknaden återhämtad i slutet på 2022

Arbetslöshet Läget på arbetsmarknaden är fortfarande starkt påverkat av pandemin, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en presskonferens i dag. Samtidigt kan vaccinationerna leda till en ljusning i ekonomin under andra halvan i år.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Läger på arbetsmarknaden är fortsatt påverkat av pandemin. I februari hade Sverige en arbetslöshet på 8,8 procent.

– Vi har ett fortsatt allvarligt läge på arbetsmarknaden. Samtidigt ser vi en svag ljusning framöver. Vi ser att det växer fram nya jobb och inom den privata tjänstesektorn och inom vård och omsorg finns ett behov av att anställda, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

På arbetsmarknaden i dag finns 122 917 lediga jobb. Samtidigt växer långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten.

– Det är problematiskt. De som innan pandemin var långtidsarbetslösa har fått det ännu tuffare nu. Vi har också fler unga som är arbetslösa. Nu behöver vi skapa en möjlighet för kompetensutveckling, säger Eva Nordmark.

Pandemin har också påskyndat strukturomvandlingen av arbetsmarknaden när det gäller digitalisering och automatisering.

– Vi tror att vi kommer att vara i slutet av nästa år innan vi är tillbaka på samma nivå som innan krisen, säger Eva Nordmark.

1,5 miljoner vaccinerade

Under föregående vecka hade 1,5 miljoner svenskar fått sin första spruta mot covid-19.

– Det är förstås väldigt viktigt för att vi så små småningom ska kunna börja lätta på restriktionerna vilket kommer att göra att jobb kommer tillbaka och att nya jobb uppstår.

Eva Nordmark säger också att det är viktigt att Sverige leder utvecklingen med omställningen till fler gröna jobb.

– Strukturomvandlingen på arbetsmarknaden leder till en ökad efterfrågan på teknisk kompetens och på jobb inom vård och omsorg som exempelvis specialistsjuksköterskor, säger Eva Nordmark.

Kortvarigt arbetslösa får jobb

Det finns tecken på att de som har varit kortvarigt arbetslösa får jobb, men de som är långtidsarbetslösa har det fortsatt tufft.

– De personer som har låg utbildning och är utrikesfödda har det fortsatt tufft på arbetsmarknaden. Andra grupper med stor arbetslöshet är ungdomar. I gruppen 16-24 år är 61 600 unga inskrivna i mars på Arbetsförmedlingen, säger Eva Nordmark.

Knapp miljard i satsning på etablering

Hon säger att de gör fler satsningar på att få unga i sysselsättning.

– Vi måste underlätta för studier så att man kan komma ut starkare på arbetsmarknaden efter pandemin. Bland annat satsar vi 779 miljoner kronor på att man kan kombinera en yrkesutbildning med  SFI. Vi satsar också på fler sommarkurser så att studenter kan bredda sin utbildningsportfölj. Vi satsar 180 miljoner på kommunala sommarjobb eftersom vi vet att första jobbet är viktigt för att komma in på arbetsmarknaden.

 

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar