Regeringen återkommer om fler besked efter nyår Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på morgonens pressträff om reformeringen av Arbetsförmedlingen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Regeringen återkommer om fler besked efter nyår

AF-krisen På måndagsmorgonen kom beskedet till slut att regeringen och samarbetspartierna backar om AF-reformen. Reformen skjuts fram ett år och den ska inte vila på LOV, lagen om valfrihet. - Vi behövde backa tillbaka, vi måste ha stöd i riksdagen, konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en pressträff nu på morgonen.
9 dec 2019 | 10:41
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under helgen har regeringen suttit i överläggningar med samarbetspartierna Liberalerna och Centern om kraven från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänstern på att backa om AF-reformen.

Nu på måndagsmorgonen kunde arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) lämna besked om att man har gått flera av kraven tillmötes.

– Det första beskedet från mig i dag är en reviderad tidsplan. Vi står fast vid att AF måste reformeras, sade hon på en pressträff.

Skjuts fram ett år

Hon underströk att myndigheten fortfarande måste reformeras – matchningen på arbetsmarknaden fungerar fortfarande inte tillfredsställande och myndigheten har mycket lågt förtroende från allmänheten.

– Därför är det inget alternativ att fortsätta som i dag. Men reformeringen skjuts fram ett år, och genomförs 2022. Det huvudsakliga regelverket ska beslutas om före valet.

Eva Nordmark sade att den justerade tidplanen ger tid för att genomföra reformen etapp för etapp, och hon tillsätter en arbetsgrupp med representanter för riksdagspartierna som ska följa arbetet, något som hon själv beskriver som en möjlighet att ” utveckla en bred politisk samsyn som ger bättre förutsättningar”.

Vårt nya besked är att det inte ska vila på LOV, utan de former som är mest ändamålsenliga

– Det andra beskedet är att inriktningen inte ska vila på LOV. Genom januariavtalet är vi överens om att arbetsmarknadspolitiken ska vara statlig, men ska i huvudsak genomföras av fristående aktörer. Vårt nya besked är att det inte ska vila på LOV, utan de former som är mest ändamålsenliga.

De ska nu utformas utifrån behov, insatsernas syfte och lokala och regionala förutsättningar.

– Vi backar alltså från att LOV ska vara grunden för själva systemet. Det kan skilja sig över landet vad som är mest ändamålsenligt.

Enligt arbetsmarknadsministern kan det handla om att upphandla på annat sätt och andra insatser, som exempelvis folkbildningen som hittills har stått för många insatser för de som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Då måste vi ta höjd för det som skapar bäst effektivitet och som hjälper människor att komma närmre arbete.

Enligt Eva Nordmark innebär detta också att Arbetsförmedlingen även framgent ska utföra insatser i egen regi, samtidigt kan LOV finnas som en av flera möjliga arbetsformer.

Hon kom inte med besked om ytterligare resurser utöver de som utlovades för ett par veckor sedan, men sade:

– Vi måste ha kapacitet att ha en arbetsförmedling som kan genomföra det i egen regi. Jag avser att återkomma om mer av den typen av svar.

– Vi är i ett skede när vi i helgen kommit överens om inriktningen. När det gäller detaljerna återkommer vi efter nyår. Vi är också angelägna om att det finns ett stöd i riksdagen för detta så vi är lyhörda också framöver. Den här arbetsgruppen som jag bjudit in till är ett verktyg.

Hoppas ge AF mer arbetsro

– Det här blir bra, sammanfattade Eva Nordmark. Det blir också bättre för myndigheten, som får mer arbetsro, och vi får utveckla en bred politisk samsyn som ger bättre förutsättningar.

På frågan om Centerpartiet kommer att kompenseras för att man nu backar om reformen svarade arbetsmarknadsministern:

– Nej, det här är en unik situation, vi behöver backa tillbaka, lyssna, in, öppnar upp för alla att vara med, se mer pragmatiskt på frågan.

9 dec 2019 | 10:41
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev