Ny chef på AF utsedd – men nu kan nyval hota Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterade på torsdagen Maria Mindhammar som utnämnts till ny generaldirektören för Arbetsförmedlingen. Foto: Christine Olsson / TT

Ny chef på AF utsedd – men nu kan nyval hota

AF-krisen Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Mindhammar ska ta itu med AF:s kris. Samtidigt vill Vänsterpartiet väcka misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Och enligt Socialdemokraternas gruppledare kan nyval bli aktuellt.
5 dec 2019 | 14:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i dag presenterat Maria Mindhammar som ny generaldirektör på Arbetsförmedlingen, AF, fick hon beskedet Vänsterpartiet är berett att väcka misstroendeomröstning mot henne i riksdagen.

Eva Nordmark sade tidigare i dag att hon tycker att hon uppfyllt partiets fem krav.

– Jag har haft en fördjupad diskussion med Vänsterpartiet i förra veckan, och ja, jag tycker att jag har svarat på Vänsterpartiets frågor.

Men regeringen verkar redo att sätta hårt mot hårt. Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson uppger för Aftonbladet att det kan bli aktuellt med nyval.

– Det är en utgång, den ligger inte långt borta. Det kan vi inte bedöma riktigt nu, det får vi återkomma till.

Maria Mindhammar har i drygt två år varit överdirektör på Arbetsförmedlingen, under generaldirektören Mikael Sjöberg som i dag oväntat hastigt fått lämna sitt uppdrag. Hon börjar sitt sexåriga förordnande omgående.

Maria Mindhammar började i dag som ny generaldirektören för Arbetsförmedlingen.
Foto: Christine Olsson / TT

Hon är jurist och har lång erfarenhet från att ha arbetat på en rad statliga myndigheter. Innan hon kom till AF var hon regionskattechef och skattedirektör på Skatteverket i Västra Götaland. Men hon har också jobbat på Kronefogdemyndigheten, Skolverket och Fiskeriverket.

Mindhammar får nu tre uppdrag med sig,  enligt Eva Nordmark.

Hon ska säkra att AF har närvaro i hela landet, se till att arbetssökande får de insatser de behöver och dessutom leda arbetet med och genomföra den omdiskuterade AF-reformen, där fristående aktörer ska ta över stora delar av arbetet att stödja och matcha arbetslösa till nya jobb eller utbildningar.

Exceptionellt läge

Själv betonade Maria Mindhammar att myndigheten befinner sig i ett ”exceptionellt och ansträngt läge”. Och att omställningen, kontorsnedläggningen och varslen, har slagit olika hårt i landet.

– Det är klart att det blir förändringar med en ny generaldirektör. Mina medarbetare har haft turbulens omkring sig och är vana att jobba i motvind. En del av kritiken mot dem  är berättigad, en annan del är oberättigad och en del är osaklig.

Kritiken mot kontorsnedläggningen, som kopplas till nedskärningarna M/KD-budgeten för 2019, har till stor del riktats mot Mikael Sjöberg. Men även Maria Midhammar har som varit medlem av AF:s ledningsgrupp har stått bakom besluten, uppgav hon i dag.

Det är klart att det blir förändringar med en ny generaldirektör.

Nu lovar hon ett nytt ledarskap.

– Det är klart att det blir förändringar med en ny generaldirektör.

Myndigheten ska få sitt uppdrag först när januaripartierna pratat sig samman. Exakt hur AF-reformen kommer att se ut är därför oklart påpekar hon.

–Vi vet ju inte hur vi ska utföra det (uppdraget, red anm).

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) väntar på besked om misstroendevotum. Foto: Christine Olsson / TT

Enligt ministern ska ”AF-skyltarna upp igen” ute i landet, men om det också innebär att statliga arbetsförmedlare kommer att finnas på plats är högst oklart.

Enligt Maria Mindhammar ska hon accelerera samarbetet med Statens service center som ska ta över AF:s ”kundservice”.

För att klara att stärka närvaron i hela landet låter regeringen myndigheten utöka krediten på sitt förvaltningsanslag på 218 miljoner kronor under 2020.

Mindhammar: Bara ett lån

Maria Mindhammar var i dag inte helt nöjd utan markerade att det är ett lån som ska betalas tillbaka.

Fredrik Andersson, ordförande i fackförbundet ST:s avdelning på Arbetsförmedling, säger i en kommentar till Arbetsvärlden att regeringen gjort ”ett klokt val” när man utsett Maria Mindhammar som ny AF-chef.

Fredrik Andersson, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen.
Foto: Ewa Persson.

– Visst är det ett mycket tufft läge. Men jag tror ändå att hon är rätt person att reda ut det här, därför att hon har örat mot rälsen, hon vet hur det ser ut, och hon bryr sig om personalen. Och det tycker jag är väldigt bra egenskaper i det här fallet.

– Om hon samarbetar med facken och arbetar framåt tror jag att hon kan få rätsida på det här.

Har hon haft andra åsikter än Mikael Sjöberg om till exempel kontorsnedläggningarna?

– Det vet jag inte riktigt om hon har haft, men jag tror att det är något vi verkligen måste ta tag i nu – det är våra krav på henne: att reda ut kontorsfrågan.

5 dec 2019 | 14:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev