Vänsterpartiet hotar Eva Nordmark med misstroendevotum Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt (V) och Ali Esbati (V) hotar med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) . Foto: Janerik Henriksson / TT

Vänsterpartiet hotar Eva Nordmark med misstroendevotum

AF-krisen Vänsterpartiet är berett att väcka misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ihop med Moderaterna. Men helst vill man att regeringen stoppar "den kaotiska nedmonteringen av Arbetsförmedlingen", berättar Ali Esbati (V) i dag för Arbetsvärlden.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vänsterpartiet har nyligen i bland annat riksdagens arbetsmarknadsutskott försökt få gehör för att man ska dra i nödbromsen för den stora AF-reformen som framförhandlades av januaripartierna (S, MP, C och L).

Hittills har man misslyckats. Men kritiska röster finns också inom andra partier.

Efter Vänsterledaren Jonas Sjöstedts presskonferens på torsdagens förmiddag, om att partiet vill väcka frågan om en misstroendeomröstning i riksdagen, gick företrädare för Moderaterna liksom för Sverigedemokraterna ut och öppnade för att ge sitt stöd för detta.

Det vi säger i dag är att vi kommer att söka stöd för att göra gemensam sak med Moderaterna.

Vänsterpartiet har 28 mandat i riksdagen och behöver få med sig ytterligare sju riksdagsledamöter för att väcka frågan om att hålla en omröstning.

Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, räknar emellertid med att V får stöd för omröstningen i kammaren, men vill inte säga något om huruvida man nu för underhandsförhandlingar med några partier.

– Det kan jag inte gå in på.

– Men det vi säger i dag är att vi kommer att söka stöd för att göra gemensam sak med Moderaterna. Men jag understryker att vi helst skulle vilja att regeringen skulle lösa det här och minska kaoset.

Får två veckor på sig

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark får nu två veckor på sig att ge besked om hur regeringen tänker hantera situationen i fråga om Arbetsförmedlingen.

Eva Nordmark (S) presenterades som ny arbetsmarknadsminister tidigare i höstas.
Foto: Henrik Montgomery / TT

– Vi ställer fem krav som är grundläggande för att få stopp på den kaotiska situation som råder, säger Ali Esbati.

Viktigast, uppger han, är att snabbt stoppa reformeringen av AF. Reformen väntas ta två år att genomföra och innebär att en större andel av stöd och matchningsåtgärder riktade till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden läggs på privata eller ideella aktörer.

– Man måste först göra en plan och sedan sätta i gång med den. Det som händer nu är att det redan sker en massa saker innan planen är klar, säger han.

Det är verkligen ingen överdrift att säga att det råder en kaotisk situation.

Han pekar på en stor ryckighet från statsmakternas sida.

– Det är verkligen ingen överdrift att säga att det råder en kaotisk situation.

– Först skulle tjänstemännen hantera stora frågor inom ramen för ”Framtidsresan”, sedan kom ett jättevarsel (4 500 tjänster, reds anm) in från sidan. Och vi vet också att det finns pengar till stöd och matchning men AF förmår inte anvisa ordentligt och det råder osäkerhet kring framtiden bland såväl anställda som chefer.

Vänsterpartiet anser också att kommunerna nu får agera krockkuddar för att hantera arbetslösa som inte får hjälp via AF. Deras kostnader för arbetsmarknadsåtgärder och försörjningsstöd ökar, påpekar Ali Esbati.

Kommunerna måste redan nu få ersättning för sina insatser

– Att man i praktiken skjuter över ansvaret är något som sker nu. Vi kan inte säga som regeringen, att: låt oss först starta reformen. Kommunerna måste redan nu få ersättning för sina insatser, säger Ali Esbati till Arbetsvärlden.

För att hejda kontorsnedläggningarna och minska varslen vill V tillföra i runda tal en halv miljard kronor till AF:s förvaltningsanslag nästa år. Men hur mycket mer pengar som behövs måste avgöras i dialog med myndigheten, uppger han.

Dessutom kräver V att det statliga AF ska ha närvaro i hela landet, och regeringen måste också säkerställa att inte personer med funktionsnedsättning råkar illa ut, på grund av att det råder oklarheter kring vad som ska hända med AF-anställda som i dag arbetar med att stödja denna grupp.

Man är också kritisk till det nya system, där enskilda ska få välja vilja matchningsaktörer man ska få hjälp av, enligt lagen om valfrihet, LOV.

– Vi vill ju helst att Arbetsförmedlingen ska utföra det man har i uppdrag att göra, enligt vår utgångspunkt. Men om man ska lägga ut mer matchning på entreprenad är det dumt att låsa sig vid ett LOV-system, som försvårar kontroller av fusk bland aktörerna.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar