Oxfam: Kräv att företag rapporterar som bankerna Nordea är en av bankerna som granskats i den nya rapporten från Oxfam och Fair finance guide. Foto: Marcus Ericsson / TT

Oxfam: Kräv att företag rapporterar som bankerna

Rapport 26 procent av vinsten hos de 20 största bankerna i Europa görs i skatteparadis. Det visar en ny rapport från Oxfam och Fair finance guide.
27 mar 2017 | 13:13
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Europas 20 största banker gör storvinster genom kontor i skatteparadis. Vinsten som bankerna gör i Luxemburg ensamt överstiger till och med vinsten de gör i Storbritannien, Sverige och Tyskland sammanlagt, enligt rapporten. I siffror rör det sig om 5,2 procent av den globala vinsten – trots att bankerna bara har 0,5 procent av sina anställda i landet.

Oxfam och Fair finance guide har i rapporten utgått från uppgifter som banker inom EU sedan 2015 måste lämna ut – en lagstiftning om transparens i banksektorn som kom på plats till följd av finanskrisen. Banker inom EU måste rapportera uppgifter på sex områden för varje land där de har verksamhet. Det rör bland annat skatt, vinst, omsättning och antal anställda. Enligt rapporten är det ”uppenbart” att bankerna placerar kontoren strategiskt just för att undvika att betala skatt.

Hög vinst för Nordea

Och en av bankerna som hamnar under lupp är svenska Nordea, vars vinst i Luxemburg uppmärksammas av rapportförfattarna. Trots att banken bara har 1 procent av sina anställda, cirka 400, i storhertigdömet gör den här 4 procent av sin vinst.

En anmärkningsvärd siffra, enligt Manon Aubry, som är en av författarna till rapporten. Men långt ifrån det mest iögonfallande exemplet.

”Skattemässigt finns inga fördelar med att bedriva verksamhet i Luxemburg för Nordea eftersom bolagsskatten där är högre än i Sverige.”

– Det är oproportionerligt till antalet anställda och till omsättningen. Man måste fråga sig varför vi ser det här mönstret av högre vinst i förhållande till omsättningen just i skatteparadis, säger Manon Aubry till Arbetsvärlden, och fortsätter:

– Nordea har en vinst på 67 procent av omsättningen i Luxemburg men bara 27 procent av omsättningen i Sverige om vi tittar på år 2015.

Generellt genererar en vanlig bankanställd en genomsnittlig vinst på 45 000 euro, ungefär 428 000 kronor, men i skatteparadisen stiger snittet till 171 000 euro, eller 1 628 000 kronor.

Storbankernas vinster

  • Drygt var fjärde krona som bankerna gjort i vinst har tjänats in i skatteparadis under 2015. Totalt motsvarar det omkring 240 miljarder kronor hos de 20 största bankerna
  • Trots att de står för en fjärdedel av bankernas vinst finns endast sju procent av bankernas anställda i länderna.
  • I sju länder har storbankerna tjänat ungefär 3,6 miljarder kronor utan att betala någon skatt alls i länderna.

 

+ Expandera

Enligt rapporten utgör storbankernas vinst från skatteparadis 26 procent av den totala vinsten trots att de bara har sju procent anställda i dem.

I fjol fick Nordea kritik för att deras kontor i Luxemburg hade hjälpt kunder att fly skatt genom att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Banken tog då ”kraftigt” avstånd från skatteplanering ”som kan uppfattas som skatteflykt”, i ett uttalande av vd Casper von Koskull.

Presschef Petter Brunnberg på Nordea kommenterar rapporten skriftligt i ett mejl till Arbetsvärlden:

”Skattemässigt finns inga fördelar med att bedriva verksamhet i Luxemburg för Nordea eftersom bolagsskatten där är högre än i Sverige. Vi har verkat i Luxemburg länge eftersom det är ett finansiellt centrum för kapitalförvaltning. Precis som för många andra banker är det därför naturligt för oss att finnas där, då såväl kompetens som infrastruktur är väl etablerade.  Nordea betalar skatt i enlighet med rådande lagstiftning i samtliga länder där vi är verksamma.”

Oxfam, som är en konfederation av flera humanitära organisationer och bland annat arbetar mot fattigdom, uppmanar nu regeringar att förbättra transparensen ytterligare, även i andra sektorer än banksektorn.

– Vi vill att även multinationella företag ska behöva rapportera uppgifter land-för-land så som bankerna behöver göra, säger Manon Aubry.

27 mar 2017 | 13:13

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev