Program för billigare lån till företag

Investeringar Riksbanken håller på att titta på ett särskilt program för utlåning till företag till lägre ränta för att stimulera företag till att göra investeringar. Enligt Riksbankens presstjänst är man färdig med arbetet ”ganska snart”.
6 mar 2015 | 15:13
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Jessica Gow / TT

Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Jessica Gow / TT

När Riksbanken tog beslutet i februari att sänka reporäntan till den historiskt låga nivån –0,1 procent väcktes återigen frågan: Vad kan Riksbanken göra mer, om sänkningen inte hjälper?

Ja, sänka reporäntan ännu mer, var ett av svaren. Att köpa statsobligationer var ett annat svar – det har Riksbanken också gjort vid två tillfällen redan.

Ytterligare ett sätt att stimulera inflationen är att skapa program för speciella företagslån, till lägre räntor. Det skulle kunna stimulera framför allt mindre och medelstora företag att låna till investeringar.

Det vill Riksbanken uppnå

Köp av statspapper gynnar främst större företag som har tillgång till marknadsfinansiering. Om Riksbanken riktar lån till företagen (till lägre ränta än hushållens) via bankerna gynnas fler små och medelstora företag i stället, eftersom de är mer beroende än stora företag av bankerna för sin finansiering.

Ett program kan gå ut på att Riksbanken lånar ut exempelvis 100 miljarder kronor till bankerna med en löptid på fyra år för att gynna en mer långsiktig utlåning till företagen. Riksbanken kommer i så fall följa upp att utlåningen till företagen verkligen ökar.

Källa: Penningpolitisk rapport, Riksbanken februari 2015.

+ Expandera

I dag berättade Stefan Ingves på ett seminarium på SNS – Studieförbundet näringsliv och samhälle – att Riksbanken arbetar med frågan.

–Vi håller på att jobba med ett program för lån till företag, via bankerna, men vi är inte riktigt färdiga med den frågan än.

När Arbetsvärlden kontaktar presstjänsten meddelar man att Riksbanken kommer vara färdiga ganska snart med arbetet. Däremot finns inget formellt beslut om att ett sådant program ska startas. Om och när det tas kommer Riksbanken att kommunicera det, meddelar presstjänsten.

6 mar 2015 | 15:13
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev