Sveriges ingenjörer kom i veckan med en konjunkturrapport som visar att svenska företag nu får en bättre ekonomi.
Konjunkturinstitutets lägesrapport i mars ser också positiva signaler – de väntar en årlig exportökning på 5 procent under de närmaste åren. Sysselsättningen i Sverige väntas öka med 1,4 procent om året de kommande åren, och arbetslösheten minska med en procentenhet på två år, från beräknade 7,8 procent 2015 till 6,8 procent 2017. Att sänkningen inte går fortare beror på en snabb befolkningstillväxt.
Svagare växelkurs och starkare konjunktur driver också på inflationen.
Inflationen uppåt
På Unionen förbereder man just nu en ny konjunkturprognos som släpps den 21 april.
–Och det ser lite ljusare ut, både när det gäller tillväxten och inflationen, intygar Lars Jagrén, chefsekonom på Unionen. Det ljusnar även i Europa och det är jättebra för Sverige.
En effekt av ökad export är att det också kan stimulera investeringar, som i sin tur eldar på inflationen – inte oviktigt för parterna på arbetsmarknaden.
Många gissar nu att Riksbanken kommer att hjälpa inflationen ytterligare på traven, och beslutar att sänka reporäntan ett steg till redan i april. Konjunkturinstitutet har i sin marsrapport räknat på en sänkning till –0,40 procent.
–Och det är inte alls omöjligt, säger Lars Jagrén. Riksbanken har ju numera ett väldigt tydligt fokus på inflationsmålet.
Mer normal avtalsrörelse
Hur viktigt är det för Riksbanken att hinna få upp inflationen inför avtalsrörelsen, som drar i gång i höst?
”Avtalsrörelsen är en av de viktigaste faktorerna bakom Riksbankens räntebeslut.”
–Avtalsrörelsen är en av de viktigaste faktorerna bakom Riksbankens räntebeslut. De fick mycket kritik förra året, och parterna uppvaktade Riksbanken om hur viktigt inflationsmålet är som ankare i avtalsrörelsen.
Med både konjunktur och inflation på väg upp skulle det betyda att parterna kan inleda avtalsrörelsen i höst med mer normala förutsättningar. Vad det innebär i praktiken vill inte Lars Jagrén uttala sig om, han är inte förhandlingsansvarig. Men han gissar att inflationen ändå blir föremål för diskussioner:
–Kommer parterna kunna enas om en gemensam syn på inflationens utveckling – blir den 2 procent eller inte. Och påverkar det i så fall hur lång avtalsperioden blir?