Podcast: Sms-jobb leder inte vidare Arbetsvärldens podcast 23 mars 2018

Podcast: Sms-jobb leder inte vidare

Arbetsmarknadsekonomiska rådet, Cambridge analytica, Hanif Balis följare och en ny moralisk medvetenhet, avhandlas denna vecka av Samuel Engblom, Britta Lejon och Mikael Feldbaum.
26 mar 2018 | 09:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Samuel Engblom går igenom Arbetsmarknadsekonomiska rådets rapport om enkla jobb och finner att de som kommer vidare från otrygga jobb till högre betalda jobb är ”märkligt lågt”. Det är heller inte så, som det ofta låter i debatten, att tidsbegränsade anställningar växer kraftigt. Däremot blir de tidsbegränsade anställningarna allt otryggare. Britta Lejon som varit i Berlin konstaterar att främst kvinnor fastnat i minijobs som idag betraktas som ett misslyckande. Istället verkar utbildning ha bättre effekter. Bilden av att ett jobb vilket som helst, är viktigt för att komma vidare in på arbetsmarknaden krackelerar.

Cambridge analytica-historien avslöjar att våra spår på nätet används för att destabilisera samhället. Det hade vi kanske inte insett tidigare, menar Samuel Engblom. Britta Lejon menar att vi kommer att ha en ny vaksamhet framöver.

Satiren med En jobbig värld handlar om Hanif Balis twitterföljare som nu saknar alfahanne. Mikael Feldbaum undrar om det trots avarter finns något positivt med de opinionsbildare som är duktiga på sociala medier och kan väcka intresse för politiken. Britta Lejon menar att det finns många goda exempel på unga som väcker ett positivt engagemang. Samuel retar sig på att partier låter dem hållas som bara lockar väljare utan att hålla sig till partilinjen. Hellre ett pressmeddelande från partihögkvarteret än att man går ner i spagat för att locka både SD- och mittenväljare.

Britta Lejon gläds i sin spaning åt att de etiska fonderna utvecklas, att #metoo lett till en ny medvetenhet, att vi försöker flyga mindre och att det blivit tabu att fly skatt. En ny medvetenhet breder ut sig.

Samuel spanar om varför bostadsmarknaden, trots att den lämpar sig för politik, är så opolitisk.

26 mar 2018 | 09:48
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev