Tillitsdelegationen får nu i uppdrag att utreda en obligatorisk introduktion för statstjänstemän. Frågan är långtifrån ny; fackförbundet ST har länge arbetat för att den ska införas. Deras egna undersökningar visar att många statstjänstemän inte får de kunskaper som de behöver om särskilda regler och lagar som finns i statlig verksamhet. Det leder till en osäkerhet, också om vad den statliga värdegrunden innebär i praktiken.
När regeringens Värdegrundsdelegation efter tre års arbete lämnade sin slutrapport 2016 föreslog den delegationen en gemensam introduktion för statstjänstemän. Och efter att IT-skandalen vid Transportstyrelsen uppdagats 2017, tog debatten om statstjänstemännens ansvar fart. Riksdagen tillkännagav regeringen ganska precis för ett år sedan att både ett utökat straffansvar och en introduktionsutbildning för statstjänstemän måste utredas.
Tillitsdelegationen
2016 skapades Tillitsdelegationen för att vidareutveckla styrningen av offentlig verksamhet, i första hand av välfärdssektorn. 2018 kom huvudbetänkandet om hur välfärden ska kunna styras i en ökad balans mellan statens behov av att kontrollera och medarbetarnas kunskaper och erfarenheter.
2017 fick delegationen ett tilläggsdirektiv om att nu ge stöd åt statliga myndigheter för att utveckla mer tillitsbaserad styrning. Utredningen av en introduktionsutbildning för statstjänstemän är ytterligare ett tillägg som förlänger delegationens arbete till maj 2020.
Självklart är vi jätteglada, det känns roligt och bra
– Självklart är vi jätteglada, det känns roligt och bra, säger Britta Lejon till Arbetsvärlden.
I den politiska debatten har en obligatorisk statstjänstemannautbildning kopplats ihop med ett utökat straffansvar för statstjänstemän.
– Det är vi ju inte alls lika förtjusta i, konstaterar Britta Lejon vidare. Jag har varit i riksdagen, främst i KU, och pratat om det här och de ser det ju som en helhet – i och med att det varit några myndighetsskandaler så ifrågasätter man nuvarande regelverket. Men där tycker vi att det är tillräckligt med de disciplinåtgärder som finns: varning och att man kan bli avstängd.
Det får inte bli så att vi skapar statstjänstemän som blir rädda
– Det får vi jobba vidare med, och bevaka naturligtvis. Vi tycker att vi har goda argument: det får inte bli så att vi skapar statstjänstemän som blir rädda, vi vill i stället gå i motsatt riktning så att man tar ansvar på bästa sätt.