På måndagseftermiddagen kom Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega närmare en överenskommelse om flexpensioner för anställda inom tjänstesektorn.
Flexpension
Flexpension består av två delar: arbetsgivaren gör extra inbetalningar till tjänstepensionen, som annars kunde ha betalats ut i form av lönehöjning, och det finns möjlighet att gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig.
Ska inte komplicera avtalsrörelsen
Nu återstår arbetet med att få uppgörelsen igenom förankringsarbetet i respektive styrelser och delegationer. Parterna förväntas kommunicera helheten i slutet av januari och enligt Unionen förblir ambitionen att överenskommelsen ska träda i kraft i tid för att frågan om flexpensioner inte ska komma med i 2017 års avtalsrörelse.
– Vi följer tidsplanen, säger Nicola Lewis, biträdande förhandlingschef på Unionen till Arbetsvärlden.
”Individgarantifrågan har aldrig varit uppe i samband med paketet, så det går att dementera rakt av.”
Tidningen Arbetet skrev tidigare i december om ett internt PM från Almega som antydde att arbetsgivarsidan förväntar sig att individgarantin, det vill säga garanterad löneökning för alla som omfattas av kollektivavtalen, ska tas bort som en form av eftergift för införandet av flexpensionen. Nicola Lewis dementerar dock att någon sådan kohandel har förekommit.
– Individgarantifrågan har aldrig varit uppe i samband med paketet, så det går att dementera rakt av, skriver Nicola Lewis i ett mejl till Arbetsvärlden.