Unionen: Ingen kohandel med garanterad lön Flexpension gör det möjligt att gå ner i arbetstid mot slutet av arbetslivet. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix / TT

Unionen: Ingen kohandel med garanterad lön

Flexpension Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega har kommit närmare en överenskommelse om flexpensioner. Ambitionen är att frågan inte ska dyka upp i avtalsrörelsen. Nicola Lewis, biträdande förhandlingschef på Unionen, dementerar uppgifter om att garanterad löneökning ges upp för flexpension.
20 dec 2016 | 12:32
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På måndagseftermiddagen kom Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega närmare en överenskommelse om flexpensioner för anställda inom tjänstesektorn.

Flexpension

Flexpension består av två delar: arbetsgivaren gör extra inbetalningar till tjänstepensionen, som annars kunde ha betalats ut i form av lönehöjning, och det finns möjlighet att gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig.

+ Expandera
En principöverenskommelse mellan parterna undertecknades den 11 november, bland annat om flexpensioner, liksom fyra delar som skulle hamras ut i arbetsgrupper och vara klara den 15 december. Det var dock ett arbete som försenades över helgen och blev klart först på måndagseftermiddagen. Då träffades Martin Linder, förbundsordförande för Unionen, Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, och Almegas vd Anna-Karin Hatt för att fastställa slutresultatet.

Ska inte komplicera avtalsrörelsen

Nu återstår arbetet med att få uppgörelsen igenom förankringsarbetet i respektive styrelser och delegationer. Parterna förväntas kommunicera helheten i slutet av januari och enligt Unionen förblir ambitionen att överenskommelsen ska träda i kraft i tid för att frågan om flexpensioner inte ska komma med i 2017 års avtalsrörelse.

– Vi följer tidsplanen, säger Nicola Lewis, biträdande förhandlingschef på Unionen till Arbetsvärlden.

”Individgarantifrågan har aldrig varit uppe i samband med paketet, så det går att dementera rakt av.”

Tidningen Arbetet skrev tidigare i december om ett internt PM från Almega som antydde att arbetsgivarsidan förväntar sig att individgarantin, det vill säga garanterad löneökning för alla som omfattas av kollektivavtalen, ska tas bort som en form av eftergift för införandet av flexpensionen. Nicola Lewis dementerar dock att någon sådan kohandel har förekommit.

– Individgarantifrågan har aldrig varit uppe i samband med paketet, så det går att dementera rakt av, skriver Nicola Lewis i ett mejl till Arbetsvärlden.

 

 

20 dec 2016 | 12:32

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev